Gyakorló kórházi címet kapott a Semmelweis Egyetemtől a Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet

2018. december 10., hétfő, 09:15

A Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar (ÁOK) Gyakorló Kórháza címet kapott a Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet. A Semmelweis Egyetem legújabb gyakorló kórháza, 13 másik egészségügyi intézmény mellett a VI. éves és nyári gyakorlatukat töltő orvostanhallgatók képzésében vállal szerepet.

A gyakorló kórházi cím adományozásának célja, hogy az arra alkalmas, egyetemen kívüli egészségügyi intézmények részt vegyenek az orvostanhallgatók gyakorlati oktatásában, illetve ezen oktatóhelyek erkölcsi elismerésben részesüljenek. A Bajcsy-Zsilinszky Kórház a Semmelweis Egyetem legnagyobb karán magyar, angol és német nyelven tanuló, csaknem négyezer orvostanhallgató közül a VI. éves és a nyári szakmai gyakorlatukat töltő medikusok oktatásában vállal majd részt, ily módon a kórház tudományos fokozattal, több éves klinikai gyakorlattal rendelkező, nyelveket beszélő orvosai, és felsőfokú végzettségű szakdolgozói bekapcsolódhatnak a Semmelweis Egyetem orvosi képzésébe.

Az alapításának 250. évfordulóját jövőre ünneplő Semmelweis Egyetem hazánkban és régiónkban is az orvos- és egészségtudományi oktatás, kutatás és gyógyító ellátás zászlóshajója. A Times Higher Education világrangsorában – Magyarországon egyedüliként – az 500 legjobb egyetem közé sorolt Semmelweis összesen 10945 fő aktív hallgatóval rendelkezik, melyből 3450 fő külföldi. Az intézmény Általános Orvostudományi Kara (ÁOK) a Bajcsy-Zsilinszky Kórházzal együtt jelenleg 7-7 fővárosi és vidéki gyakorló kórházzal, valamint 15 gyakorló osztállyal rendelkezik.

A sajtótájékoztatón Dr. Szabó Attila, a Semmelweis Egyetem klinikai rektorhelyettese elmondta, hogy a jövőre 250 éves jubileumát ünneplő Semmelweis Egyetem egyre hangsúlyosabbá kívánja tenni a gyakorlati orvosi ismeretek átadását. Ezt elsősorban az egyetem klinikáin, a betegágy melletti gyakorlatok erőteljesebbé tételével és megfelelő minőséget biztosító gyakorló osztályok és kórházak bevonásával érheti el. A Bajcsy-Zsilinszky Kórház az egyik legmagasabb színvonalat biztosítani tudó intézmény, ahol a Semmelweis Egyetem hallgatói gyakorlatuk egy részét tölthetik a betegágy mellett, megfelelő szakemberek vezetésével.

Bodnár Attila főigazgató hangsúlyozta, hogy az egyik legszebb, legelhivatottabb pályára készülők tanításában, fejlesztésében részt venni a Bajcsy-Zsilinszky Kórház valamennyi elkötelezett dolgozójának megtiszteltetés és új eredményekre sarkalló kihívás. A kinevezéssel a közös gyakorlati és tudományos munkából származó előnyök mellett komoly erkölcsi elismerésben is részesülnek.

A Bajcsy-Zsilinszky Kórház gyakorló kórházi kinevezését szigorú, a mind a négy orvosi egyetemet képviselő Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság vizsgálata előzte meg. Az erről szóló okiratot Dr. Hunyady László, a kar dékánja az intézet tudományos konferenciáján adta át még novemberben.