Nyugdíjasokat érdeklő témák fórumát szervezte az önkormányzat

2018. november 22., csütörtök, 09:15

A tavaly első alkalommal rendezett, nyugdíjasoknak szóló fórum után, idén második alkalommal szervezett szépkorúak részére szóló délutáni előadássorozatot Monor Város Önkormányzata. Az esős délutáni időjárás ellenére is szép számban érkeztek érdeklődők a Művelődési Ház nagytermébe.

A program összeállításánál törekedtek arra, hogy az időseket leginkább érdeklő témák kerüljenek szóba, így az egészségmegőrzésről, a gyógynövények hatásairól, valamint a baleset- és tűzmegelőzésről hallhattak előadásokat. A résztvevőket Zsombok László, Monor polgármestere rendhagyó módon, ezúttal házigazdaként és moderátorként köszöntötte. Rövid bevezetőt követően elmondta, hogy a nyugdíjas szervezetek városunkban is hiánypótló munkát végeznek azzal, hogy olyan közösségformáló erőként jelennek meg, mely több tucat hasonló érdeklődésű, idősebb monorinak nyújt heti programot, kirándulási és szórakozási lehetőséget. Ezen munka elismeréséül Polgármesteri Elismerő Oklevélben részesítette a nyugdíjas klubok vezetőit. Monor Város időskorúi körében végzett kiemelkedő közösségépítő tevékenységéért, a városi civil hagyományokat ápoló és fejlesztő értékes munkájáért és a település közéletében betöltött szerepéért elismerő oklevelet vehetett át Beke Lajosné, a Vidám Nyugdíjas Klub; Dr. Dudás Jenőné, a Pedagógus Nyugdíjas Klub; Kereki Imréné, az Idősek Klubja; Kiss Miklósné, a Városi Nyugdíjas Kör; és Ordasi Károlyné, a Vasutas Nyugdíjas Klub vezetője.

A nyugdíjas klubok vezetői személyesen vették át elismerésüket.

Hasonló elismerésben részesültek azon civil szervezetek vezetői, akik egészségfejlesztő munkájuk során, főként nyugdíjas tagok életét segítik. Gyenge Julianna a jelenlegi és Sinkovicz Lászlóné korábbi vezetői a Telepi Vöröskeresztnek; Jámbor Miklósné a Közös Út Cukorbetegek Egyesületének vezetője Monor Város lakossága körében végzett kiemelkedő egészségfejlesztési és közösségépítő tevékenységéért, a korszerű egészségnevelésben és a település közéletében betöltött életmód- és szemléletformáló szerepéért részesült elismerésben.

Az elismerések átadását követően, elsőként Dr. Négyesi Zsolt, a Bajcsy Zsilinszky Kórház Belgyógyászati Osztályának főorvosa tartotta meg előadását. Nyolc pontban mutatta be az időskori életszínvonal megtartásának pilléreit: többek között a mennyiségi és minőségi folyadékbevitelről, a mozgás és a társas kapcsolatok fontosságáról beszélt a résztvevőknek. Hasonlóan fontos volt előadásának az a rövid befejezése, mely az időskori egyensúlyvesztések, elesések elkerülésnek módjára hívta fel a figyelmet. Őt  Gere Imre a Monori Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője követte a pulpitus mögött. A tűzoltó ezredes előbb bemutatta szervezetüket, majd sorba vette azokat az eseteket, amivel kapcsolatban őket kereshetik ügyintézés, vagy rossz esetben kármentés ügyében. Második pontként az országos ’Ne Gyújtsa! Gyűjtse!’ kampányhoz kötődően mutatta be a helytelen avar- és kerti hulladék égetés káros hatásait.

A délutánt  Papp János gyógynövényalkalmazási szakmérnök, fitoterapeuta előadása zárta, az ésszerű gyógynövényhasználatról, az időskori alkalmazás lehetőségeiről. A … szakértő amellett, hogy konkrét gyógynövények igazolt hatásairól szólt, a gyógynövények és a belőlük előállított készítmények biztonság, hatásosság és … szerint kategorizált felhasználási módjairól tartott előadást. Szeretettel invitálta az érdeklődőket az ország legnagyobb közösségi gyógynövénykertjébe, mely Monoron, a Balassi utca elején felújított parkban található. Az önkormányzat által felújított köztéren a fitoterapeuta koordinálásával és nyomdai közreműködésével több tucat gyógynövény hasznos tulajdonságait ismerhetik meg az érdeklődők.

A gyorsan eltelt két órát követően mind a résztvevők, mind az előadók egyetértettek abban, hogy hasznos információkkal gazdagodtak. A jól sikerült előadásokat nyomtásban is eljuttatja az önkormányzat a nyugdíjas klubok vezetőinek, hogy azokhoz is eljussanak az érdekes és fontos információk, akik nem tudtak személyesen eljönni a fórumra.