Díszpolgárt avattak Monoron

2018. március 19., hétfő, 15:10

Ünnepi képviselő-testületi ülés keretében adták át a Monor Város Díszpolgára és a Monorért Emlékplakett kitüntetéseket. A város tizedik díszpolgára lett Balogh Gyula festőművész, Monorért Emlékplakett elismerést kapott Sándor Pál labdarúgóedző és Patkós József igazgató.

A március 15-i nemzeti ünnep városunk életében több, mint az 1848-49-es forradalom és szabadságharc megemlékezésének időpontja. 29 éve ezen a napon avatták várossá Monort és ekkor kerül sor az 1990-ben megalakuló, függetlenségét és önigazgatását elnyerő monori önkormányzat legmagasabb rangú kitüntetéseinek átadására is.

Monor Város Önkormányzata kimagasló művészi és a város hírnevét öregbítő tevékenysége elismeréseként Monor Díszpolgára címet adományozott Balogh Gyula festőművésznek. Az országosan elismert művész 1950-ben született, 16 éves korától Tóth Tibor festőművésztől tanult festeni. A Magyar Képzőművészeti Főiskolán Sarkantyú Simon festőművész volt a mestere, ahol   1975-től 10 évig a Pesterzsébeti Csili Művelődési Központ felnőtt rajzszakkörét vezette, ebben az időszakban Szentendrén volt műterme. Az 1983/84-es, majd az 1987/88-as tanévben rajzot tanított a budapesti Képző és Iparművészeti Szakközépiskolában; 1987 óta ismét Monoron él és dolgozik. Alapító tagja az 1969-ben újraszerveződő Gyulai Művésztelepnek. E csoport tagjaként az 1970-80-as években kifejtett munkásságával a szociografikus realizmus egyik hazai elindítója volt. 2010-óta a Gyulai Művésztelep Egyesület elnöke, és a művésztelep vezetője 2012-ig. Megalakulása (1991) óta tagja a Magyar Vízfestők Társaságának, az Olajág Keresztény Művészeti Csoportnak, és tagja a MCP baráti körnek. Újabban a nagykőrösi, a keceli, makói és a nagybányai (Magyarlápos, Felsőbánya) művésztelepek és a hódmezővásárhelyi festészeti szimpózium résztvevője. Évekig résztvevője volt a tiszakécskei művésztelepnek. 2014–ben csatlakozott a Szolnoki Képzőművészeti Társasághoz és a T-ART Alapítványhoz. Kiemelkedő képzőművészeti tevékenysége elismeréseként 2018-ban Munkácsy-Mihály díjat vehetett át Balog Zoltántól az Emberi Erőforrások miniszterétől. A díjat felesége vette át.

A település érdekében végzett kiemelkedő közhasznú közösségépítő tevékenység elismeréseként Monorért Emlékplakett és Oklevél kitüntetésben részesítette Sándor Pál labdarúgóedzőt és Patkós József igazgatót. Sándor Pál, Pali bácsi "D" licences labdarúgóedző, több mint 25 éve tanítja és szeretteti meg a labdarúgást Monoron az U7-es és U9-es csapatok edzőjeként. A negyed évszázad alatt Monoron az összes gyermek aki ovis vagy kisiskolás korban kezdett  el  focizni az mind az ő keze alatt nevelkedett. Aktívan részt vesz városi, óvodai és iskolai programokban, keresi tehetséges, focizni vágyó fiatalokat. Szabadidejében technikai eszközöket készít, hogy minél játékosabb módon oktathassa a focipalántákat; csapatformáló szülői és gyerek programokat szervez. Az elindulástól kezdve részt vesz az MLSZ Bozsik programban, munkáját példaként emlegetik a fiatal edzők körében. A Magyar Labdarúgó Szövetségtől 2015-ben Pest Megyei életmű díjat kapott; 2016-ban az MLSZ Intézményi  programban; 2017-ben pedig a Bozsik egyesületi programban végzett kimagasló munkájáért kapott kitüntetést. Kitartása, alázata és a gyerekek iránti szeretete egyedülálló.

Dr. Patkós József 2017-ben vonult nyugdíjba a Jászai Mari Általános Iskola igazgatójaként. 1971 óta folytatott példamutató elkötelezettséggel értékteremtő pedagógiai munkát. Kezdetben tanítóként, majd igazgatóhelyettesként folytatta munkáját, miközben a pedagógia bölcsészettudományi doktora címet szerezte meg, summa cum laude minősítéssel. Vecsésen, majd Kistarcsán volt iskolaigazgató, mielőtt 2011-ben Monor Város Önkormányzata a Jászai Mari Általános Iskola igazgatójának nevezte ki. Elvárásként fogalmazták meg, hogy az iskola népszerűségi mutatóját pozitív irányba fordítsa, melynek maradéktalanul eleget tett. Egyik kedves időtöltése a sakkozás, irányításával az iskola csapata minden évben megnyerte a városi csapatversenyt; emellett új színt hozott az iskola életébe a képzőművészeti szakkör megszervezésével is. Monoron is felpezsdítette a kulturális életet, amikor létrehozta a Monori Színházat. Első, Panov apó különös napja című mesejátékát 2011-ben mutatták be amatőr színjátszók és Pécsi Ildikó közreműködésével. Ezután a Tűvé-tevők Molnár Zsuzsával és Pelsőczy Lászlóval; Hans Sachs: Komédiák című két részes játéka, majd az 56-os forradalom 60. évfordulója alkalmából színre vitt Hová tegyük Rákosi elvtársat című bohózatot rendezte. Alkotó rajztanár, munkáiból számos alkalommal kiállítást rendeztek. 46 éves pályafutása alatt emberi és nevelői magatartása, stílusa mindig kifogástalan, példaértékű volt. Fenti érdemei elismeréséül 2017-ben állami kitüntetésben részesült: Apáczai-díjat vehetett át Balog Zoltántól, az emberi erőforrások miniszterétől.

A testületi ülést követően, az ünnephez méltó megemlékezést láthattak az érdeklődők. A Himnusz eléneklését követően ünnepi beszédet mondott Pogácsás Tibor térségünk országgyűlési képviselője. A Monorra érkező művészek „Ünnepre változik minden!” címmel jól szervezett, színvonalas műsort mutattak be. Ruzicska Lászlót, a Madách Színház színművészét és Turpinszky-Gippert Bélát a Magyar Állami Operaház énekesét az operaház énekkari művészei és zongoristája kísérte. A program részeként Zsombok László Monor polgármestere köszöntötte a városi kitüntetésben részesülteket, majd koszorúzás zárta a megemlékezést.