Idén megkezdődik a Szakorvosi Rendelőintézet felújítása

2018. február 27., kedd, 15:10

Pogácsás Tibor a térség országgyűlési képviselője és Ónodi-Szűcs Zoltán államtitkár év elején jelentették be, hogy jelentős - 1,37 milliárd forintos fejlesztés keretében - megújul a térség legfontosabb járóbeteg ellátó intézménye, a Monori Szakrendelő. Az egészségügyi ágazatirányítás szintjén született döntés arról, hogy a Monori Szakorvosi Rendelőintézet felújítása, fejlesztése szükséges a térség lakosságának megfelelő egészségügyi ellátása érdekében. A korszerű és biztonságos ellátás megszervezéséhez az építészeti felújítás, az amortizálódott diagnosztikus és informatikai eszközök, mobíliák cseréje szükséges és tovább nem halasztható. A szakorvosi rendelőintézet felújítása kiemelt fontosságú program a térség egészségmegőrzésében, a lakosok rehabilitációjában, a térség jelenlegi hátrányos helyzetének enyhítésében és a gazdasági felzárkóztatásban.

Ónodi-Szűcs Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériuma
egészségügyért felelős államtitkára az intézményben
tartott januárban sajtótájékoztatót

Az Egészséges Budapest Program előkészítéséről szóló 1333/2016. (VII.4.) Korm. határozatban megfogalmazottak szerint a Kormány, a fővárosi és Pest megyei egészségügyi szakellátások fejlesztése, az érintett intézmények infrastrukturális megújítása, a betegbiztonság és betegelégedettség növelése, a lakosság ellátási színvonalának emelése, a szolgáltatásokhoz való hozzáférés megkönnyítése, valamint kiemelten a sürgősségi esetek hatékonyabb ellátása érdekében támogatta az Egészséges Budapest Program célkitűzéseit. A Kormány a térség járóbeteg-szakellátásának fejlesztése céljából az EBP keretein belül elfogadta az 1673/2017. Korm. határozatot, az ebben szereplő fejlesztési koncepció szerint zajlik a főváros és Pest megye járóbeteg-szakellátásának fejlesztése is.

A Kormány a Monori Szakorvosi Rendelőintézet felújítása és korszerűsítése vonatkozásában rendelkezett arról, hogy az épület gépészeti korszerűsítésére, orvos technológiai és informatikai eszközpark cseréjére és fejlesztésére a Pest megyei Területfejlesztési Program keretében 553 000 000 forintot, az EBP keretében 816 949 558 forintot, összesen 1 369 949 558 forintot biztosít. A beruházás keretében tehát nem csak az épület, a betegterek, várok, rendelők újulhatnak meg, de mód lesz az orvostechnikai eszközök cseréjére, képalkotó diagnosztikai korszerűsítésre, gasztroenterológiai, mozgásszervi diagnosztikai és rehabilitációs ellátások fejlesztésére is. Városuk vezetői a tárgyalások során szeretnék elérni, hogy mindkét a támogatásnak a kedvezményezettje Monor Város Önkormányzata legyen – így egy kézben lenne a két, egymásra épülő fejlesztés. Így önkormányzatunk bonyolíthatná le a teljes beruházást és helyi ügyekben helyi döntések születhetnének.

A Monori Szakrendelő épülete

Fontos, hogy a program során a Bajcsy-Zsilinszky Kórháznak vállalnia kell, hogy a Program során felújított épületeket, beszerzett eszközöket a Rendelőintézet alaptevékenységeként kifejtett egészségügyi feladatok megvalósítása során használja, illetve garantálnia kell, hogy a Program keretében beszerzett, vagyonkezelésébe adott eszközök az üzemszerű működési idejük alatt folyamatosan a Rendelőintézetben kerülnek felhasználásra, azok állagának megőrzését, elhasználódás estén annak pótlását, karbantartásának előírásszerű lebonyolítását vállalja.

Monor vezetői folyamatosan egyeztetik a terveket és a felújítás ütemezését a kórház és a támogatást biztosító szervek - Egészséges Budapest Program és a Pest Megyei Területfejlesztési Program – képviselőivel. A várt egészségügyi fejlesztés hamarosan megkezdődik, annak részleteiről igyekszünk rendszeresen beszámolni a jövőben. A befejezésre minden bizonnyal a jövő évben kerülhet sor.