Telefonos csalók módszereire figyelmeztetnek a rendőrök

2017. december 1., péntek, 10:08

Az elmúlt időszakban több esetben előfordult, hogy ismeretlen személyek többnyire szám kijelzés nélkül, esetenként szám kijelzéssel telefonon felhívják a sértetteket.

Közlik, hogy az egyik telefontársaság, vagy gazdasági cég által meghirdetett nyereményjátékban pénzösszeget, vagy nagyértékű tárgyat nyertek.

A csalásra irányuló telefonálás elkövetője nyájas hangon arra kéri a sértettet, hogy telefonos egyenlegfeltöltést hajtson végre, mivel ez a feltétele annak, hogy az elnyert pénzösszeg átutalható legyen a sértett bankszámlájára. A becsapott állampolgárt egy, a lakhelyéhez közeli ATM automatához irányítja, és ott az általa diktált tranzakció végrehajtására kéri.

 A jóhiszemű és gyanútlan sértett, reménykedve az ígért több százezeres, de akár milliós nagyságú pénzösszeg, vagy nagyértékű tárgy elnyerésében, a felszólításnak eleget tesz és 15 ezertől akár 180 ezer forint nagyságig a csaló által diktált számsorra feltöltést hajt végre a kijelölt ATM automatánál.   Ezt azonban nem követi az ígért nyeremény átadása, átutalása.

A csalók a hívott fél korosztályához igazodnak és készpénz, vagy nagy értékű márkás termékek nyereményének ígéretével próbálják azokat megtéveszteni.

Sajnos több esetben fordul elő az is, hogy ismeretlen számról érkező hívás a telefonszámla befizetésének elmaradását jelzi. Az elkövetők elmondják a hívott félnek, hogy számlája elmaradást mutat, melyet haladéktalanul rendezni kell, ellenkező esetben a szolgáltatást megszüntetik. A hívott fél ilyenkor szinte minden esetben megteszi, amit kérnek tőle, és egy megadott számlaszámra a hiányolt összeget ellenőrzés nélkül átutalja.

A rendőrség kéri, hogy a hasonló esetek elkerülésének érdekében fokozott fenntartással kezeljék a jelzett tartalmú telefonhívásokat. A csalást elkövetni szándékozó személyek utasításait ne hajtsák végre. Kérjenek egy visszahívható központi számot, és PIN kódjukat illetékteleneknek soha ne adják meg.

Amennyiben hasonló jellegű bűncselekmény áldozatává váltak, jelentkezzenek az ingyenesen hívható 06-80-555-111-es "Telefontanú" zöld számán, a 107, vagy a 112 központi telefonszámok valamelyikén.