Jelentős érdeklődés kísérte az idei közmeghallgatást

2017. november 14., kedd, 15:39

Október utolsó hétfőjén, a Vigadó Dísztermében szervezte meg a közmeghallgatást Monor Város Önkormányzata. A formailag képviselő-testületi ülésnek számító nyilvános fórumon több mint 50 érdeklődő vett részt. Ők az esemény első napirendi pontjaként meghallgathatták Dr. Zsombok László polgármester tájékoztatóját az önkormányzat gazdálkodásáról, valamint az elmúlt egy évet érintő jelentős fejlesztésekről és tervekről.

Látványtervet nézhettek meg a résztvevők például a tervezett Bajcsy-Zsilinszky utcai óvodáról – a tervek szerint előre gyártott ragasztott fa elemekből épülne a modern megjelenésű új óvoda. Szóba kerültek a folyamatban lévő pályázatok, valamint az utóbbi időszak megvalósult beruházásai is. Ezek a beszámolók is jól mutatják, hogy milyen jelentős fejlődést mutat településünk.

A Bajcsy-Zsilinszky utcai óvoda látványterve

A közmeghallgatásoknak mindig fontos részét képezik a lakossági kérdések, észrevételek. Sok hozzászóló nehezményezte a közutak állapotát, és jónéhány közterülettel valamint forgalomszabályozással kapcsolatos kérdés is felmerült. Megtudhattuk például, hogy a József Attila utca – Kisfaludy utca kereszteződésére kompletten kidolgozott terve volt a város vezetésének, azonban a VEKOP pályázattól való visszalépés miatt ez most nem valósulhat meg. Arra viszont ígéretet kapott a város vezetése a Magyar Közút illetékeseitől, hogy jövő évben teljes hosszában megújul a Móricz Zsigmond utca – mondta Zsombok László.

Jogos lakossági kritika érte az áramszolgáltatót, a közvilágítás korai lekapcsolása miatt; ezzel a problémával folyamatosan szembesülnek a városban lakók, ezért rendszeresen tesz ilyen jellegű panaszbejelentést a Polgármesteri Hivatal munkatársa a szolgáltató felé – eddig sajnos hiába. Szóba került, hogy a Szent Orbán térről is rendszeresen szállítsák el a szemétgyűjtők mellé kihelyezett hulladékot a heti lakossági szemétszállítás keretében. Visszatérő – szintén jogos –, lakossági észrevételt tettek a szakrendelő állapotára. Zsombok László válaszában elmondta, hogy ezzel kapcsolatban reményeink szerint a most futó Egészséges Budapest Program keretén belül Monoron is sikerül majd felújítást végezni a jövőben!

Jelentős érdeklődés kísérta az idei közmeghallgatást

Talán a legnagyobb felháborodást egy aktuális téma váltotta ki a résztvevők körében: a Strázsahegyi pincék között az utóbbi időben egyes szakaszokon pincék omlottak be. Az ügyben érintettek felháborodása érthető, azonban egy fontos dolgot ki kell emelni ebben a témában – mondta el a város polgármestere. A folyamatosan növekvő forgalom, ami a beszakadt pincék környékére jellemző, több magánterületen évtizedek óta kialakult úton, tehát nem egy önkormányzati kezelésű közúton történt. Természetesen a város vezetői is minden lehetőt megtesznek a terület tulajdonosainak ügyében és annak érdekében, hogy minél pontosabb képet kaphassanak a kialakult helyzetről.

 A kérdéseket követően a lakossági fórum a Településképi rendelet és a településképi arculati kézikönyv partnerségi véleményezésével folytatódott. A témában Bérczi Szabolcs szakértő előadását hallgathatták meg, melynek végén lehetőség volt további kérdéseket egyeztetni Gubán Sándor főépítész úrral.