Idén dönthetnek a Monorról induló repülőtéri gyorsvasút finanszírozásáról

2017. szeptember 14., csütörtök, 11:04

A következő hónapokban több érdemi döntés születhet a ferihegyi vasút fejlesztése kapcsán - számolt be a vg.hu oldal a Nemzeti Fejlesztési Minisztérumtól kapott információk alapján.

Mint ismert, a kormány tavaly decemberben határozatban rendelte el a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér közvetlen, kötött pályás elérhetőségének előkészítését. A döntés értelmében Kőbánya-Kispest és Monor állomások között 27 kilométeren új, az országos hálózatba illeszkedő kétvágányú, villamosított vasúti pálya, a 2-es terminálon pedig átmenő vasútállomás épülhet.

A tervezett repülőtéri gyorsvasút nyomvonala

Még az idei évben döntés születhet a jelentős vasúti beruházás finanszírozásáról és ütemezéséről. Folyamatban van az engedélyezési tervek kidolgozása, a vasúthatósági létesítési engedély megszerzése ebben az évben várható. Az előkészítés uniós forrásokból zajlik.

A következő hónapokban derül ki, hogy milyen pénzekből fedezik a beruházás több tízmilliárd forintosra becsült költségét. Mivel az uniós keretben már kevés a tartalék, vélhetően hazai forrásra lesz szükség. Az előttünk álló hónapokban kell eldőlnie annak is, hogy miként alakul a beruházás ütemezése, mikor jelenhet meg a közbeszerzési pályázat, és mikor startolhat el az építkezés.

Azt biztosan kijelenthetjük, hogy amennyiben a tervezett beruházás megvalósul, akkor jelentős fejlődés elé néz városunk a következő évtizedben.

A monori vasútállomás a XX. század elején. Fotó: vasutallomasok.hu