Pedagógus nap alkalmából köszöntötték a városban dolgozó tanítókat és nevelőket

2017. június 2., péntek, 09:20

Városunkban immár 18 éves hagyomány, hogy a közelgő pedagógus nap alkalmából Monor Város Önkormányzata is köszönti az óvodai nevelőket, általános és középiskolai dolgozókat. Június 1-én a Vigadó Dísztermébe várták a meghívottakat ebből az alkalomból.

Teltház előtt köszöntötték a monori pedagógusokat a Vigadó Dísztermében

Az ünnepi összejövetel Zsombok László polgármester köszöntőjével kezdődött. –  A köznevelés és közoktatás átszervezése nyomán az önkormányzat hatáskörébe már csak az óvodák tartoznak, ezzel együtt a város továbbra is magáénak érzi az iskolákat és kollégaként tekint az ott dolgozókra is – mondta el városunk vezetője. A tárgyi feltételek kapcsán kiemelte, hogy bár a hozzánk hasonló méretű, környékbeli települések jóval több adóbevételből gazdálkodnak, a pedagógusok személyisége jóval inkább meghatározó a nevelés során, mint a mindenkori fenntartó anyagi lehetőségei.

Zsombok László polgármester ünnepi közsöntőjével kezdődött a program

A megnyitó beszédet követően Velősy Márta hegedűművész, Steidl Sándor zongoraművész és Kautzky Armand Jászai Mari-díjas színművész közreműködésével láthattak szórakoztató, alkalomhoz illő műsort.

Kautzky Armand Jászai Mari-díjas színművész szórakoztatta a közönséget

Ezután következett a „Monor Város Nevelési, Oktatási és Közművelődési Díjak” átadása. Monor Város Önkormányzata ezzel a kitüntetéssel ismeri el a városunkban kiemelkedő nevelő-oktató munkát végző, illetve a közművelődést leginkább elősegítő személyek munkáját. A kitüntetés emlékéremből, oklevélből és pénzjutalomból áll, melyet idén három személynek ítéltek oda:

Leé Lászlóné

A Monori Ady Úti Általános Iskola pedagógusa 1986-ban Zsámbékon szerzett tanítói diplomát, majd elvégezte a magyar nyelv és irodalomtanári szakot az ELTE Tanárképző Főiskolai Karán. 39 éve dolgozik monori intézményekben, először a Kossuth Lajos Általános Iskolában, majd 1998-tól az Ady Úti Általános Iskolában. Munkáját precizitás és a gyermekek szeretete jellemzi. Szívén viseli a tanulásban elmaradottak fejlesztését, új módszerek bevezetésében, kipróbálásában is élen jár. Tanulói csoportjainál figyelembe veszi az eltérő kulturális, illetve társadalmi háttérből adódó sajátosságokat. Részt vesz az erdei iskola program és a „Határtalanul” program megszervezésében. Az iskola ünnepi rendezvényeire műsorokkal készül, az Iskolarádió egyik szereplője.

Leé Lászlóné

Veresné Bartha Mária

Maja néni, a Monori Tesz-Vesz Óvoda pedagógusa, a Kecskeméti Óvónőképző Főiskolán szerezte óvodapedagógusi diplomáját 1975-ben, azóta pedagógusként előbb Üllőn, majd 2006. óta a Monori Tesz-Vesz Óvodában dolgozik. Munkáját hivatásnak tekinti, a gyermekek nevelése iránt elkötelezett, motivált. Kreatív, dinamikus, nyitott mind a gyermekek, a szülők, mind a kollégák felé. Kisugárzásával,  észrevételeivel, szemléletével elnyerte az óvoda közösségének tiszteletét. Szakmailag magas színvonalú tudása párosul az évtizedek alatt megszerzett tapasztalattal, életbölcsességgel, melyet szívesen átad és megoszt kollégáival. A néphagyományőrzés területén is kiemelkedő a munkája, a hagyományőrző ünnepkörök ápolásában, éltetésében élen jár. A gyermekek egészséges életmódra nevelését szívügyének tekinti, vállalja a sportprogramok – ovifoci, úszás, korcsolyázás – szervezését, lebonyolítását.

Veresné Bartha Mária

Wohner István

A Monori Jászai Mari Általános Iskola pedagógusa 2000. óta áll az iskola alkalmazásában, 2004-ben szerezte technika szakos tanítói végzettségét. Pedagógusi alapfeladata mellett gyermek- és ifjúságvédelmi feladatokat is ellát. Éveken át volt az iskola közalkalmazotti tanácsának tagja, illetve elnöke közmegelégedésre. Pedagógiai munkáját gyermekszeretet, eredményesség jellemzi. 2011-től amatőr színészként csatlakozott a Monori Színház szabadidős művészeti csoporthoz, amely öt produkciójának közel 40 előadásában játszott szerepet. A „Tűvé-tevők” című vásári komédiával a Nagyváradi Szigligeti Színház; Hans Sachs: „Komédiák” című előadásával Beregszászon és Kassán szerepelt és a színtársulat tagja volt a Losonci Kármán József Színházban szereplő, „Hová tegyük Rákosi elvtársat”? című darab esetében is.

Wohner István

A városi elismerést követően a jubiláló, már nyugdíjas pedagógusok díszoklevelének átadása következett: idén ketten kaptak VASOKLEVELET, diplomájuk megszerzésének 65. évfordulója alkalmából.

Márton Lászlóné 1952-ben szerezte óvónői oklevelét. Néhány évvel a munkába lépést követően, 1958. novemberében költözött Monorra. Először a Vásártéri Óvodában, majd azt követően a mai Monori Kossuth Lajos Óvodában dolgozott 30 évig óvónőként, illetve vezető-helyettesként. A hosszú évtizedeken át kifejtett értékes szakmai tevékenységének elismeréseként a Gál Ferenc Főiskola Pedagógiai Kara állította ki részére a vasoklevelet.  

Márton Lászlóné vasokleveket vehetett át

Bernula Béláné nyugdíjas pedagógus 1945-ben népiskolai tanítói, majd 1952-ben Budapesti Állami Pedagógiai Főiskolán tanári oklevelet szerzett. Saját kérésére 1951-től a szomszédos Gomba község általános iskolájában, majd 1953-tól  a monori Kossuth Lajos Általános Iskolában tanított. 1987. januárjában nyugdíjas lett, azonban 1992-ig folytatta általános iskolai tanári munkáját. Végül 1994. júniusáig óraadóként tanított a monori Szterényi József Szakképzőiskola és Szakiskolában. Pedagógiai tevékenységét így 49 éven át folytatta. Vasoklevelét a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kara állította ki részére.

Az ünnepi összejövetel egy rangos állami kitüntetés bejelentésével ért véget. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere Apáczai Csere János-díjjal jutalmazta dr. Patkós Józsefet, a Jászai Mari Általános Iskola igazgatóját. Az elismerést pedagógusok és főiskolai, egyetemi oktatók számára kiemelkedő oktatási-nevelési-gyógypedagógiai munkáért, valamint a pedagógiai gyakorlatot segítő kiemelkedő tudományos tevékenységért ítélik oda az alap- és középfokú oktatásban 3 fő részére. A nyugdíjba vonuló igazgató ezúton is köszönetet mondott kollégáinak, a város valamint a Klebersberg Központ vezetőinek.

dr. Patkós Józsefet Apáczai Csere János-díjjal jutalmazták

Az eseményt Farkas Zoltán, a Klebersberg Központ Monori Tankerületének szakmai helyettese zárta, aki a jövő keddi hivatalos átadás előtt köszöntötte a Monoron dolgozó pedagógusokat és közülük név szerint a jövő héten elismerést kapó Vargáné Vedres Máriát, Hadrikné Spenger Katalint, Oberst Istvánnét, Simon Endrénét, Nyulas Máriát és Jámborné Kécskei Ilonát.

Remek hangulatban, szórakoztató műsorral köszöntötték idén is Monoron pedagógus nap alkalmából a monori tanítókat és nevelőket! Az eseményen készült további fényképeket városunk facebook oldalán tekinthetik meg: Pedagógus nap.