Tájékoztatás az Ady úti vasúti átjáróval kapcsolatban

2017. április 4., kedd, 15:08

Monor város önkormányzatát is sok esetben keresik fel az Ady úti vasúti átjáróval kapcsolatban. Forgalmas időszakokban hosszú időn keresztül mutat pirosat a fénysorompó, sok bosszúságot okozva a helyieknek. Zsombok László Monor város polgármestere levélben fordult a MÁV illetékes igazgatóságához, hogy a lakosságot is tájékoztatni tudjuk a sorompó, sokszor indokolatlan hosszúságúnak tűnő zárva tartásáról.

A MÁV válaszában kiemelte, hogy városunkon kiemelkedően nagy vasúti forgalom megy keresztül. A várost átszelő 100a számú vasúti pálya az ország egyik legforgalmasabb szakasza, mind a teher- mind a személyszállító vonatok tekintetében. Naponta 230-260 vonat miatt kell lezárni az Ady úti sorompót, kiemelt időszakokban (reggel 5-8 óra és délután 15-18 óra között) óránként 15-18 vonat közlekedik itt. A városon korszerű vasúti pálya vezet keresztül, ami megengedi a 120 km/órás sebességet is.

A kép illusztráció

Elektronikus biztosítóberendezés segítségével biztosítják, hogy a leghatékonyabban működjön a közúti-vasúti átkelő. Ekkora sebességnél azonban olyan távol van az átkelőtől a behatási pont (az a pont, amikor a sorompó lezárását indítja a biztosítóberendezés), hogy sok esetben több szerelvény is egyszerre éri el ezt a pontot. Ilyenkor fordul elő, hogy hosszú ideig zárva tartják a sorompót. Ilyen mértékű forgalomnál ezt az időt jelenleg nem lehetséges rövidíteni. A MÁV válasza szerint a sorompó soha nincs indokolatlanul zárva tartva, a közlekedés biztonságát tekintve optimálisan működik.

A nagy forgalmú vasúti pályának is köszönhető, hogy Monoron, a lakosságszámot figyelembe véve kiemelt forgalmú vasútállomás működik. Több olyan megyeszékhely van országszerte, ahol nem fordul meg annyi utas, mint a monori vasútállomáson. Ennek érdekében kezdeményezett tárgyalásokat városunk vezetése az állomás épületének üzemeltetéséről. Folyamatosan tart az egyeztetés, melynek eredményéről természetesen beszámolunk majd.

Kerestük a MÁV-ot a sajtóban megjelent, emeletes vonatokra vonatkozó tájékoztatásért is. Jelenleg nem kaptunk megerősítést a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület információjára, miszerint a monori vonalon jelennek majd meg elsőként a Stadler emeletes Kiss motorvonatai. Amennyiben választ kapunk, természetesen frissítjük cikkünket.

A Stadler emeletes Kiss motorvonata