Monorról is szállíthat utasokat a MÁV első emeletes vonata

2017. április 12., szerda, 14:59

Ma írták alá a MÁV-Start és a Stadler képviselői az emeletes vonatok beszerzéséről szóló szerződést. Ezzel hivatalosan is bejelentették, hogy a Monort is érintő vonalon jelennek meg elsőként 2019. tavaszán a 600 férőhelyes emeletes KISS (Komfortabler Innovativer Spurtstarker S-Bahn-Zug) elővárosi vonatok. A szerződés aláírásakor Dávid Ilona, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy a fővárosi elővárosi vonalak zsúfoltak, ezért vált szükségessé a nagy kapacitású vonatok beszerzése. Az emeletes vonatok forgalomba állítása mérföldkő lesz a vasúttársaság életében – fogalmazott. Az új vonatok a ceglédi mellett a váci vonalon járnak majd közvetlenül az üzembe állítás után.

Csépke András, a MÁV-Start vezérigazgatója szerint az első tíz KISS-jármű beszerzése egységenként 16,9 millió euróba kerül, a további harminc beszerzésénél az egységár 14,95 millió euró. A különbség abból adódik, hogy az elején ebből az összegből egyebek közt fordítanak képzésre, alkatrészbeszerzésre is. Dunai Zoltán, a Stadler országigazgatója kiemelte, hogy a nyertes ajánlatot a Dunakeszi Járműjavítóval közösen tették: a Stadler cég szolnoki üzemében a kocsiszekrények hegesztését, a forgóvázak gyártását végzik, Dunakeszin a betétkocsikat festik, valamint összeszerelik és üzembe helyezik a járműveket.

A Stadler KISS szerelvénye

A nagy befogadóképességű, 600 ülőhelyes emeletes KISS (Komfortabler Innovativer Spurtstarker S-Bahn-Zug) vonat óránként 160 kilométer végsebességgel tud közlekedni, korszerű utastájékoztató rendszerrel, légkondicionált tágas utastérrel rendelkezik, akadálymentes, a multifunkciós terek négy kerekesszék, illetve 12 kerékpár vagy 5 babakocsi szállítására alkalmasak.