Lakossági tájékoztatót tartottak az M4-es építésével kapcsolatban

2017. március 27., hétfő, 14:13

A beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő zártkörűen működő Részvénytársaság (NIF Zrt.) a kivitelező cégek közreműködésével nyilvános fórumon tájékoztatta a lakosságot az M4 gyorsforgalmi út Üllő-Albertirsa közötti szakasz kivitelezésének részleteiről március 22-én a Vigadó Dísztermében. A hazai források felhasználásával megvalósuló beruházás előkészítése hónapok óta zajlik a város határában, a kivitelezési munkák heteken belül megkezdődnek Monor mellett is.

A projekt sajtóban már megjelent részleteinek bemutatását követően a felmerülő lakossági kérdésekre is választ kaphattak az érdeklődők. A kérdések jelentős része a helyi közutak állagmegóvására és a közlekedési lehetőségekre vonatkozott. A NIF Zrt. és a Vállalkozó munkatársai biztosították Monor lakosságát, hogy az építkezéshez kapcsolódó teherforgalom nem érinti majd városunkat. Az ilyenkor használt útvonalakat a kivitelezőnek előre engedélyeztetnie kell, Monor területén kizárólag a leendő nyomvonalat, megerősített földutakat használják majd teherszállításra a jóváhagyott organizációs terv alapján.

A kivitelezés során nem lesz tartós lezárás sem a Monort Péterivel, sem a Gombával összekötő utakon, így jelentős kerülőre nem kell készülniük az érintett lakosoknak. Természetesen a munkaterületen minden esetben azt kérik a közlekedőktől, hogy fokozott figyelemmel hajtsanak át, de ezt a helyszínen is felügyelik majd.

A Monort Péterivel összekötő út jelenlegi nyomvonala némiképp módosul a tervek szerint. A kiépülő csomópont miatt a „Péteri kanyar” megszűnik, itt lehet majd fel- és lehajtani a leendő gyorsforgalmi útra, illetve a két települést különszintű út (felüljáró) köti majd össze a jövőben. A csomópont közelében, az új pályaszakasz fenntartásához és üzemeltetéséhez külön projekt keretében kombinált autópálya mérnökség épül. Hasonló le- és feljáró, valamint különszintű csomópont épül a Monort Gombával összekötő úton is. A jelentős mezőgazdasági területek miatt két helyen is terveztek további felüljárókat a keresztező földutak átvezetése érdekében (Mendei út és Bajcsy-Zs. E. utca folytatása).

Mint ismert a munkálatokat a közbeszerzési eljáráson nyertes DUNA ASZFALT Kft., EuroAszfalt Kft. közös ajánlattevők nettó 52,1 milliárd forintért végzik. Az építés várhatóan 2019 őszére fejeződhet be. A 44,374 km hosszú M4 gyorsforgalmi út M0-Cegléd beruházás két építési szakaszban, de egy ütemben épül. Az Üllő-Albertirsa között megépülő 30 km autóút esetében új nyomvonalú pályaként 29 km létesül, 1 km hosszan a meglévő 2x1 sávos szakasz 2x2 sávossá bővítése valósul meg. A fenti szakaszon kialakítanak továbbá 5 csomópontot (4603.j. úti, 3111.j. úti, 3112. j. úti, 4606.j. úti, 405. sz. főúti), 14 műtárgyat (3 új felüljáró, 11 új aluljáró), 1 egyszerű pihenőt Pilisnél valamint 603 méter hosszban kerül kialakításra zajárnyékoló fal.

A beruházó és a kivitelező előre is kéri a lakosság megértését a beruházás ideje alatt. A munkálatokkal kapcsolatban további tájékoztatás kérhető a kivitelező m4.panasziroda@dunaaszfalt.hu e-mail címén, valamint a 06-20/213-26-11-es telefonszámon.