Felhívás köztéri alkotások (szobor, installáció, „street art”, vagy „public art” munka) tervezéséhez témaötletek gyűjtésére

2017. március 29., szerda, 15:49

„Nem lakni és fogyasztani jöttünk a földre, hanem élni.”

Felhívás köztéri alkotások (szobor, installáció, „street art”, vagy „public art” munka) tervezéséhez témaötletek gyűjtésére

Vannak, akik a társadalmi működés egészségességének mércéjeként értékelik azt, hogy a városi ember tevékenységei mennyire ágyazódnak be a városi szabadterekbe. Ebből következtetnek a városi közeg otthonos voltára. Nyugalomérzet, befogadó légkör, és valami plusz kell, ami a várost otthonná teszi. A „magányos” otthonnal szemben az emberek jelentős része szívesen tölti idejét közösségben, megosztva egymással személyes élményeiket.

Az élénk, virágzó közterek erősítik egy város vagy környék lakóiban a közösségi érzést; ahol ezek hiányoznak, az emberek kevésbé élik át az együvé tartozás élményét. A közterek egyéniséget adnak a városnak. Nagyszerű közösségi terek nélkül nem lennének nagyszerű városok.

Megújuló köztereinken városunk önkormányzata a színvonalas, maradandó köztéri alkotások sorát is gyarapítani szeretné. Az ízléses díszburkolat és az új utcabútor fontos a településkép javításában, a lakosság közterületi komfortérzetének javításában. A közösségi terek hangulatát azonban szerencsés esetben nem csak a kész térkő és a növényzet adja, hanem egyrészt azok a személyes emlékek, melyek egy térhez, parkhoz köthetők, másrészt azok az események, személyek, történetek, melyek évtizedek óta a kollektív városi tudatunkban is élnek, melyeket a monoriak ismernek, melyekre szívesen emlékeznek. Egy köztér tervezése nem feltétlenül csak út- közmű- és parképítészeti feladat. Az utóbbi években a városok világszerte egyre jobban uniformizálódnak. A közterület szerencsés esetben nem csak az előre gyártott utcabútor-elemek, cserjék és járólapok összessége, hanem olyan egyedi megoldások, alkotások is meghatározzák, melyek kifejezetten az adott településre jellemzőek, egy helyi történetet, emléket örökítenek meg. Ettől lesz annak a térnek, utcácskának egyedi, csak arra az adott településre jellemző íze, egyéni arculata. Hogy ne olyan legyen, ami lehetne akár bárhol. A jó köztéri alkotás látvány- és hangulati elemként is szolgál. A mindennapok apró kis forgácsai ezek, amelyek lehet, hogy észrevétlenül szebbé teszik az átlagos napjainkat. Az utcaművészet társadalomformáló ereje bizonyított.

Identitásadó épületeink és megújuló közterületeink mellé tehát identitásadó köztéri alkotásokra is szükség van, melyektől igazán monori egy monori helyszín, park, vagy találkozási pont. Hiszen „Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne”.

Olyan témákra, monori személyek, események, történetek megörökítéséhez várunk javaslatot a Tisztelt Monori Lakosságtól, melyek Monorhoz köthetők és melyek köztéri alkotások alapjául szolgálhatnak.

Az ötleteket a titkarsag@monor.hu e-mail címre, vagy az Kossuth Lajos út 78-80. alatti Polgármesteri Hivatalba várjuk 2017. április 10-ig.