Városi rangadóval zárták az évet a monori női kosarasok

2016. december 19., hétfő, 10:39

A Pest megyei női felnőtt bajnokságban két együttest is indított a Monori SE. A felnőtt csapat a tavalyi bajnoki évad nyerteseként felnőtt és junior korosztályú játékosokkal igyekszik megvédeni címét. Emellett egy fiatalabb csapat is indult a bajnokságban: a tavalyi megyei kadett bajnokság győztese idén az országos bajnokságban szerepel, az ő fejlődésük érdekében indulhatott, egy főként 15-17 éves játékosokra épülő, második csapat is a felnőtt bajnokságban.

A felnőtt gárda jól kezdte a szezont, az idény eleji akadozó csapatjáték ellenére is két győzelmet szereztek első két mérkőzésükön. A harmadik fordulóban a tavalyi sikeresen megvívott döntő helyszínére, Oroszlányba látogattak, ahol a hazaiak küzdelmes mérkőzésen revánsot vettek a tavalyi, döntőben elszenvedett vereségért. Az utolsó előtti fordulóban szintén nyerni tudtak a lányok, így három győzelemmel és egy vereséggel készültek a fiatal monori csapat ellen. Az ellen a gárda ellen, aki szintén két győzelmet és egy vereséget szerzett az előző fordulókban.

A december 15-én játszott mérkőzést a fiatal hazai csapat kissé megilletődötten kezdte, nyolc percnek kellett eltelnie mire a gyűrűbe találtak. Ennek eredményeként gyorsan tízpontos előnyre tett szert a vendégként játszó felnőtt csapat, 19-6-ra vezettek az első negyed végén. A szünet után felváltva születtek a kosarak, a negyed második felére azonban megváltozott a játék képe: a hazai csapat egyre többször talált be távolról. A vendégeknek ekkor volt egy négy percig tartó, szerzett kosár nélküli időszaka, így gyorsan olvadt a megszerzett előny, a félidőre kétpontos vezetést tudott megtartani a felnőtt gárda.

A harmadik negyed kemény védekezést hozott mindkét fél részéről, melyhez a játékvezetők is partnerek voltak. A palánk alatt engedték a testi kontaktust, nagyon kevés faultot fújtak, emiatt kevesebb kosár született, mint az előző percekben. A fizikai verseny inkább a fiataloknak kedvezett; méltó ellenfelei voltak a rutinos felnőtteknek, ennek köszönhetően a negyed végére egyenlíteni tudtak. Sőt, a szünetet követően átvették a vezetést – először a mérkőzés során. Három perc elteltével már három egységgel vezettek, amire időkéréssel reagált a bajnoki címvédő csapat edzője. A rövid szünetet követően felváltva estek kosarak, pontról pontra változott, hogy melyik csapat vezet éppen. A mérkőzés hajrájára a játékvezetők is megérkeztek, a mezőnyben és a palánk alatt is egyre több személyi hibát fújtak, így sok büntető dobást végezhetett el mindkét gárda. A vendégek sokkal jobban dobták az egypontos kosarakat és a mezőnyben is többször betaláltak a végére elfogyó kadett csapat ellen. A végső győztes kiléte így nem lehetett kérdés, az egész szezonban jól játszó Mészáros Andrea vezetésével (23 pont, 8 lepattanó) hatpontos előnnyel, 58-52-re diadalmaskodott a felnőtt csapat.

Időnként magas színvonalú, a keménységek ellenére végig sportszerű mérkőzésen győzött a tavaly bajnokságot nyerő felnőtt csapat. A sokat fejlődő, főleg egyéni képességekre építő fiatalokból álló együttes méltó ellenfele tudott lenni a címvédőnek. Jól látszik, hogy néhányan biztosan megállnák a helyüket egy-két év múlva a felnőtt csapatban, akár a megyeinél magasabb szintű bajnokságban is. Reméljük, hogy a rutinos NB1/B osztályt is megjárt felnőtteknek és a most szárnyukat bontogató fiataloknak együtt lesz lehetőségük erre a jövőben!