Advent első vasárnapján gyertagyújtással folytatódtak az adventi programok

2016. november 28., hétfő, 10:57

Több éves hagyomány városunkban, hogy karácsonyhoz közeledve több rendezvényre várják az érdeklődőket. A Vigadó Kulturális és Civil Központ által koordinált programsorozat kezdete is jelzi, hogy közeledik az év vége.

A programok sora november 18-án az Angyali üdvözlet című kiállítás megnyitójával kezdődött. Az élővirágoknak és karácsonyi díszeknek köszönhetően a Vigadó Díszterme ismét mesevilággá változott másfél hétre. November utolsó hetében nyílt meg az adventi vásár a városközpontban, így a könyvtár előtti teret idén is belengi a forralt bor illata. Az egységes faházakban a meleg italok mellett kürtös kalácsot, édességet és karácsonyi ajándékokat is vásárolhatnak az érdeklődők.

Vasárnaponként 16 órától várják az adventi gyertyagyújtásokra a közösségi programok kedvelőit a katolikus templom melletti téren, ahol hetente más-más történelmi egyház közössége ad műsort. Szintén ide várják a városi karácsonyi ünnepségre a látogatókat december 17-én 16 órától. Az ünnepi hangulatról élő betlehemmel gondoskodik majd a katolikus egyház közössége. Első alkalommal, november 27-én mind a négy egyház közreműködött, az első adventi gyertyát Zsombok László polgármester gyújtotta meg. 

December 3-án, a III. UPC-Monor Jégfesztivállal veszi kezdetét a január végéig tartó korcsolyaszezon. A Balassi utcai sporttelepen kialakított pálya megnyitóján minden korosztály érdeklődésére számítanak a szervezők. A gyerekek a népszerű Holló Együttes koncertjén szórakozhatnak, a fiatalok kedvéért Monorra érkezik a Kelemen Kabátban, míg az idősebbek kedvéért a magyar blues királyát Deák Bill Gyulát hívták meg a szervezők! A koncertek mellett jégtánc-bemutató, kvízjátékok és sok meglepetés várja az érdeklődőket. Ezen a hétvégén érkezik városunkba Monori Mikulás is, aki több helyszínen is felbukkan majd városszerte.

Hagyományosan ebben az időszakban tartja két intézmény is az évzáró koncertjét a Vigadó Dísztermében. 9-én karácsonyi hangversenyre várja az érdeklődőket az Ady Úti Általános Iskola Forrás kórusa, 15-én pedig a zeneiskola tanulói adnak koncertet a szeptember óta tanult zenei anyagból.

Karácsony előtt a jótékonysági kezdeményezéseknek is fontos szerep jut. A Vigadó Kulturális és Civil Központ idén először cipős doboz akciót hirdetett, melyről keretes cikkünkben olvashatnak. A Református Nagytemplomban minden évben szerveznek jótékonysági koncertet advent utolsó vasárnapján, így lesz ez idén is.

Szenteste napján, december 24-én 16 órára várják az egyházak a karácsonyi alkalmakra érkezőket. Istentiszteletet tartanak az evangélikus és református templomban, pásztorjátékot a katolikus templomban, miközben gyermekkarácsony lesz a református kistemplomban. A napot hagyományos katolikus szertartás szerint éjféli szentmise zárja a római katolikus templomban.