Ünnepi megemlékezések Monoron október 23-án

2016. október 24., hétfő, 09:23

„Ahol a hősöket nem felejtik, ott mindig lesznek újak” – hallhattuk sokszor az 1956-os forradalom 60. évfordulójával kapcsolatban. Monoron sem felejtettük el az országos eseményekben részt vevő helyi hőseinket és mártírjainkat; nekik emléket állítva szervezte meg a Vigadó Kulturális és Civil Központ a városi programokat a kerek évfordulón.

Pogácsás Tibor államtitkár

A hivatalos ünnepi megemlékezés Pogácsás Tibor államtitkár ünnepi beszédével vette kezdetét. Köszönettel és hálával tartozunk ’56 igazi hőseinek – mondta, hiszen hősiességükkel, hazaszeretetükkel, küzdelmükkel ők vívták ki az 1956-os forradalom és szabadságharc győzelmét. A hatvan évvel ezelőtti október és november hónap eseményeit felidézve a Magyar Állami Operaház kamarakórusának közreműködésével láthattak ünnepi előadást az érdeklődők A csodát most is ők vigyázzák címmel. A színvonalas műsorban Ruzicska László és Turpinszky Gippert Béla prózai és énekes művekkel egészítette ki a kórus által megénekelt darabokat.

A Magyar Állami Operaház kamarakórusa

Ezt követően Zsombok László polgármester nyitotta meg a Szilánkok ’56 című kiállítást, jelképes momentumokra emlékeztetve. A Kossuth Lajos utcai társasház homlokzatát - mely évtizedeken keresztül szovjet csillag helye volt -, most az 1956-os Magyar Forradalom Történetének Dokumentációs és Kutató Intézete Közalapítvány közreműködésével az egyik helyi hős, Kóté Sörös József hatalmas molinója díszíti. A kiállítás helyszíne is jelképes, hiszen a jelenlegi könyvtár épülete a rendszerváltás előtt pártház volt.

Zsombok László polgármester

A kiállítás arcai mind monori hősök: Kóté Sörös Józsefet, Tóth Józsefet és Kovács Imrét a budapesti harcokban való közreműködésért kivégezték; Magócsi István teológus hallgató orvlövész áldozata lett a pesti utcán. A monori srácokat nem felejtjük és azt szeretnénk, ha emlékük – és a számunkra egyértelmű szabadságért folytatott harcuk – példaként állhatna a mai monori fiatalok elé. Ezért döntött úgy a város vezetése, hogy jelentős anyagi támogatással életre hívja a Szilánkok ’56 című kiállítást. A tárlat berendezése során a szervezők összegyűjtötték a helyi tárgyi emlékeket, hogy ezeken keresztül mutassa be a helyi és az országos eseményeket. Már a megnyitó napján több százan látták az igényesen berendezett kiállítást, melyet november 30-ig bárki ingyenesen megtekinthet a könyvtárban.

A Szilánkok '56 kiállítás részlete

A kiállításhoz szorosan kapcsolódva, az összegyűjtött anyagokról egy hiánypótló kiadványt is készíttetett Monor Város Önkormányzata. A Szilánkok és legendák című kötet részletesen leírja a helyi eseményeket, melynek köszönhetően a kiadvány a monori diákok történelem oktatásában is szerepet kaphat. A nemzeti ünnep napján bemutatott kiadvány címe két fontos részletre utal. Egyrészt a helyi tárgyi emlékek meglétére: szilánkok – a kiállítás egyik legfontosabb darabja a Budapesten ledöntött Sztálin szobor egy kis bronzszilánkja. Másrészt a legendák szó is szándékosan szerepel: jónéhány olyan legenda ismert, melynek a történeti hűségét nem sikerült igazolni a rendelkezésre álló idő alatt. Ezek közül a legérdekesebb, hogy egyes elbeszélések szerint monoriak által vezetett teherautó is részt vett a Sztálin szobor ledöntésében.

Szilánkok és legendák kiadvány bemutatója

A nemzeti ünnep programjai a Vigadó Dísztermében szervezett színházi előadással fejeződtek be. A Monori Színház Hová tegyük Rákosi elvtársat? című darabjának bemutatóját teltház fogadta. A politikamentes politikai bohózatot Mizsei Bernadett, a darab szerzője is a helyszínen tekintette meg. A dr. Patkós József által rendezett darabot az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság támogatta.

A Monori Színház társulata

A nemzeti ünnep programjairól készült képeket városunk facebook oldalán, az alábbi linkre kattintva tekinthetik meg: október 23. Monoron.