Meghívó ünnepi megemlékezésre és kiállítás megnyitóra

2016. október 20., csütörtök, 11:51

Örök vita tárgya, hogy mi mozgatja a történelmet. Nos, a magyarázatoknak egy közös vonása van: mindegyikből ugyanaz hiányzik. Az ember. 1956. története sem érthető meg az ember, az egyéni sorsok, a személyes döntések, sorsfordító elhatározások nélkül.

Először is a hősök nélkül. 1956. őszén az egész világ megtanulta, hogy a magyar szabadságszerető nép, és képes az élete árán is harcolni, ha szabadsága és nemzeti függetlensége a tét. A forradalmi eseményekből a mi, monori hőseink is derekasan kivették a részüket. Többen karrierjükkel, sokan életükkel fizettek érte. Kovács Imrét, Kóté-Sörös Józsefet, Tóth Józsefet a megtorlások során kivégezték. Legalább tízen a harcok, tüntetések, forradalmi események során vesztették életüket. A monori és budapesti szervezkedésekben való részvétel miatt sokak élete tört derékba.

Az Szilánkok 56’ kiállítással azt szeretnénk, hogy közösen emlékezzünk a monori eseményekre és saját hőseinkre. Szeretnénk, ha 1956 monori mártírjai is hús-vér emberekként, eseményei izgalmas történetekként, áldozatai a fiatal generációk példaképeiként jelennének meg. A kiállítás tárgyi emlékei között láncok, repeszek, szilánkok emlékeztetnek a korra és az eseményekre. Azt szeretnénk, hogy a tárgyak mellett az emlékezet szilánkjai is megmaradjanak.

Az események és a résztvevők előtti tisztelgés a helyi emlékezetet, az identitást, ezáltal pedig a monori közösséget is erősíti. Látogassák meg Önök is a november 30-ig látható kiállítást!

A megnyitó napján, október 23-án a kiállítás összeállításában közreműködők személyes tárlatvezetésre várják az érdeklődőket! Részletes információkat, kulisszatitkokat ismerhetnek meg a szervezés kezdetétől, az utolsó pillanatokban elvégzett apró módosításokig. Az egész órakor induló tárlatvezetésekre kollégáink várják Önöket:
12:00 Hajdú Zoltánné Ági
13:00 Faragóné Kisari Anna
14:00 Faragóné Kisari Anna
15:00 Marunák Ferenc
16:00 Paczolay Pálné Csilla
17:00 Paczolay Pálné Csilla