Napsugaras Titkos Kertet avattak a Monori Napsugár Óvodában

2016. szeptember 27., kedd, 11:01

Szeptember 24-én fontos eseményre várta az érdeklődőket a Jászai Mari téren található óvoda, ezen a napon nyitotta meg kapuit a „Napsugaras Titkos Kert”. Az Emberi Erőforrások Bizottságához benyújtott pályázaton nyert támogatással, lelkes szülői és pedagógusi összefogással megvalósult projektnek köszönhetően egy új udvarrészt is használhatnak mostantól az ide járó óvodások.

 A Zöld Óvoda programhoz kapcsolódó intézmény célja volt egy olyan mini tanösvény, bemutató kert létrehozása, ahol közelebbről megismerhetik a gyerekek az őket körülvevő természetet. Ennek érdekében alakítottak ki az udvaron gyógynövénykertet, hagyományos kertet, bogárszállást, különböző odútípusokat és kis tavat.  Nagy sikert aratott a megnyitó után a mezítlábas park, mely segít az egészségesebb testtartás, egyensúlyérzék , erősebb izomzat  és érrendszer  lábboltozat kialakításában is. Az újrahasznosításra is fontosnak tartották felhívni a figyelmet: az elhasználódott, leselejtezett udvari játékok darabjai adják az ösvény keretét; a régi monori téglagyárakra utalva, használt tégla szegélyezi a virágágyást és egy használaton kívüli fürdőkád lett a kerti tó. A kert kialakításában nagy segítséget nyújtott a szülők és további támogatók felajánlása, az óvoda dolgozóinak társadalmi munkája.      

A jövőben mikro csoportos foglalkozás keretén belül, játszva tanulhatnak az óvodások gyógynövényekről, régi hagyományos mezőgazdasági termelésről, természeti jelenségekről és a kerti – erdei madarakról is. Az ÖKO házban pedig megfigyeléseket végezhetnek, kísérletezhetnek, a begyűjtött természet adta kincsekből barkácsolhatnak a gyermekek.

Az átadás részeként szervezett családi napról készült további fényképeket az alábbi linkre kattintva tekinthetik meg: Napsugaras Titkos Kert.