A kommunizmus kora Monoron – azok az ’50-es évek!

2016. augusztus 4., csütörtök, 16:37

A Dr. Borzsák István Városi Könyvtár és Helytörténeti Kiállítás és a Vigadó Kulturális és Civil Központ kiállítást szervez az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére, amelyet október 19-én nyitunk meg. Be kívánjuk mutatni Monor és térsége ’56-os történeti dokumentumait, emlékezve a 60 évvel ezelőtti forradalomra, és lehetőséget nyújtva a fiatalabbak számára a helyi események megismerésére is. Szándékunk a korabeli fegyveres szervek és az ellenállók jellemző viseleteinek, fegyvereinek kiállítása – a kockakőtől a dobtáras géppisztolyig -, de az ötvenes évek hétköznapi öltözeteinek és jellemző tárgyi emlékeinek bemutatása is.

Kóté Sörös József, 1956 kivégzett monori áldozata

Kérjük, jelentkezzen, aki a kiállításhoz korabeli személyes tárgyakat, öltözéket (pl. viharkabátot, kalapot) dokumentumokat, fényképeket tud felajánlani. Természetesen ezeket később visszaadjuk. Szívesen veszünk írásos visszaemlékezéseket, naplórészeket, amelyeket eredetiben szintén bemutatunk, illetve elérhetővé teszünk a kiállítás weboldalán is.

A gondolkodást segítendő, néhány további ötlet, milyen dokumentumokat várunk: családi fotók, emléklapok, könyvek, füzetek, szövegek, levelek, röplapok, korabeli újságok, a megtorlás dokumentumai. Továbbá bármilyen tárgyi emlék, igazolvány, zászló, kitűző, karszalag, kitüntetés, kenyérjegy, vöröskeresztes ajándékcsomagok tartozékai, stb.

Olyanok jelentkezését is várjuk, akik személyes, vagy családi emlékeket őriznek a forradalom monori eseményeiről, szereplőiről, vagy monori vonatkozásairól. Ezeket a visszaemlékezéseket felvételen és/vagy írásban rögzítjük és a jelentkezővel egyeztetett formában tesszük közzé.

Célunk, hogy mi, monoriak közösen emlékezzünk a 60 évvel ezelőtti eseményekre, melyből településünk lakossága is kivette a részét és méltán lehetünk büszkék saját hőseinkre, a monoriak helyi és fővárosi eseményekben mutatott kiállására! 

Kérjük, hogy akik a kiállítás összeállításában részt vennének, jelentkezzenek a könyvtárban Hajdú Zoltánnénál (29/412-246; hajdu.zoltanne@monorkonyvtar.hu), vagy a Vigadóban Gál Zoltánnál (06-30/366 5101; vigado@vigadokft.hu)!

Magócsi István, monori teológus hallgató, orvlövészek végeztek vele a pesti utcán