Május 8-án Mozdulj MonorON Katus Attila aerobic világbajnokkal!

2016. május 2., hétfő, 10:21

MozduljON MonorON együtt az egész család!

15:30-tól babafutás, mely teljesítéséért értékes jutalmat kapnak a három év alatti résztvevők. A gyerekeknek és a velük futó apukának vagy anyukának az uszoda mellett felállított "mesebóját" kétszer megkerülve kell teljesítenie a 200 méteres távot. Minden sikerrel szereplő gyermeknek ajándékjegyet adunk az Alma együttes május 14-i koncertjére!

Ezt követően 16 órától aerobic félóra Katus Attila sportaerobic világbajnokkal, amin az egész család részt vehet!

A 16:30-kor rajtoló közös városi futásra két távon várjuk az érdeklődőket: 2,2 km-es „kis Monor kör” (zöld) és 5,5 km-es „Kis-tó kör” (piros) távokon.

A 15 órától kezdődő helyszíni regisztráció során mindenki a választott távnak megfelelő színű karszalagot kap. Ezeket a színeket az útvonalak mentén táblázzuk, ezt követve, az általunk kijelölt útvonalon haladhatnak:

"kis Monor kör" – táv: 2,2 km, szín: zöld
Uszoda – Balassi utca – Dózsa György utca – Petőfi Sándor utca – Kossuth Lajos utca – Kistói út – Dózsa György utca – Balassi Bálint utca - Uszoda

"Kis-tó kör" – táv: 5,5 km, szín: piros
Uszoda – Balassi utca – Dózsa György utca – Petőfi Sándor utca – Kossuth Lajos utca – Kistói út – Veres Pálné utca – Tavas park – Kis tó – Tavas park – Kistói út – Dózsa György utca – Balassi Bálint utca - Uszoda

A célban minden regisztrált futó ajándékban részesül. A kijelölt útvonalon kérjük, hogy lehetőség szerint a kerékpárutakat használják! Közúton átkelések gyalogátkelőhelyeken, biztosítás mellett történnek!

15 órától 19 óráig a játszótér mellett pedálos gokartozási lehetőség, trambulin, légvár, népi játékpark, vetélkedők, kézműves foglalkozások!

A rendezvényen és a városi futáson való részvétel ingyenes!

MozduljON MonorON együtt az egész család!


Mindene az egészség - A Régió újság legutóbbi számában megjelent interjú Katus Attiláról

Hatszoros világ- és kétszeres Európa-bajnok, az egészséges életmód egyik hazai élharcosa. 43 évesen ereje teljében van, szakmai pályája felfelé ível. Katus Attila májusban a monori futónap vendégeinek ad ízelítőt edzésmódszeréből és tanácsokkal is ellátja az érdeklődőket arra vonatkozóan, hogyan is kellene egészségesen élni.

Gyerekkorától egészségesen éli az életet, szülei mindig jó példával álltak előtte, apja például ki nem állhatta a dohányzást. Ötévesen úszni járt, az általános iskolát sporttagozaton végezte, igaz akkoriban még focista szeretett volna lenni. Aztán az élet úgy hozta, hogy labda nélkül, de egy kemény sportban alkotott maradandót. Katus Attila a hazai aerobiksport meghatározó alakja lett, sorra nyerte az érmeket a hazai és a külföldi rangos versenyeken.

Szülei terelték a sport és az egészséges életmód felé, persze nem erőltetve, hanem szinte észrevétlenül. A családban mindenki szerette a mozgást, sok időt töltöttek a szabad levegőn, a gyermekévek panellakásban teltek, de a nagyszülőknél ott volt a kert, ahol volt tér a kibontakozáshoz. Szerette a labdarúgást, mint a fiúk többsége, de a zöld gyepen nem termett sok babér a számára, ezért továbbállt és a kézilabdapályán próbált szerencsét. Élsportoló lett, de nem tudott kiteljesedni ebben a sportágban sem, így érkezett el az aerobikhoz, amiben megvalósította az álmait.

Az élsportot 2001-ben fejezte be, addigra megnyert mindent, amit aerobikos megnyerhet. Hatszoros világ- és kétszeres Európa-bajnokként vonult vissza, de a sporttól a mai napig nem távolodott el. Ez az élete – meséli – és mindent megtesz, hogy másoknak is megmutassa, mennyivel jobb és teljesebb az élet, ha nem tespedve, hanem fitten és frissen telik. Az utóbbi időben kissé visszavonult a nyilvánosságtól, a szakmának szentelte mindennapjait: könyveket írt és életmódprogramot dolgozott ki, melyet szeretne minél több emberrel megismertetni. Természetesen a torna sem maradt ki az életéből, tavaly például 274 edzésen vezényelt tömegeket az oszág minden pontján.

Sokfelé jár, így sok mindent lát, tapasztal. Például azt is, hogy a gyerekek milyen körülmények között élnek a hátrányos helyzetű településeken. Sok iskolát felújítottak, ami nagyon jó, hiszen ezáltal javul a gyerekek életkörülménye. Katus Attila a testnevelésórák számának emelését is jó és hasznos döntésnek tartja, hiszen az egészséges életmód alapjait fiatal korban kell lerakni. Egy testkultúrával foglalkozó ember számára bűn, ha ezt a folyamatot vissza-
fordítják.

– Az országjáró roadshow-k alkalmával nagyon sok emberrel beszélgetek, látom, hogy milyen egészségügyi problémák adódnak a mozgásszegény életmódból és az egészségtelen táplálkozásból. Azt tapasztalom, hogy a nők egészségtudatosabbak a férfiaknál. Az természetes, hogy az aerobik elterjedtebb a hölgyek körében, ezért többen vannak egy-egy órán, bár a férfiak számára is sok lehetőség rejlik ebben a sportban, hiszen vannak egyéb sportágakból, például küzdősportokból átvett elemekkel kombinált edzések. A nők az egészségügyi szűréseket és az egészséges táplálkozást is komolyabban veszik, mint a férfiak. Persze a hölgyek között is vannak, akik a könnyebb utat keresik, annak ellenére, hogy olyan nem létezik. Az egészségért meg kell dolgozni – mondta Katus Attila.

A monori futónap is az egészség jegyében telik május 8-án, többek között Katus Attilával edzhetnek, akik ellátogatnak a rendezvényre.  – Szeretnék minél több emberrel személyesen találkozni, örülnék, ha sokan ellátogatnának Monorra. Szeretek beszélgetni az emberekkel, örömöt okoz, ha motiválni tudom őket. Mindenkihez megvan a kulcs, a megfelelő üzenetek formájában. Ezt kell megtalálni, hogy sikerüljön rábírni az embereket a változásra.        

Varga Norbert