Aranyszínű sárgaság veszélyeztetheti a szőlőhegyet

2016. május 19., csütörtök, 19:02

Az úgynevezett amerikai kabóca rendkívül veszélyes – hallani –, és mivel kémiai védekezés ez idő szerint ellene még nincsen, viszont nagyon gyorsan szaporodik, óriási károkat képes okozni. Egyesek a hajdani szőlőkultúrát csaknem teljesen elpusztító filoxérát vizionálják az újfajta betegség következményeként. Mivel a monori szőlőhegy a legveszélyeztetettebbek között található a hazai borvidékek között a „kabócatérképen” – tudtuk meg Lukácsy Zoltántól, a Monor Környéki Strázsa borrend tagjától, az egyik legismertebb helyi családi pincészet egyik tulajdonosától –, azt is megkérdeztük: érezhető-e a monori szőlősgazdák körében, hogy erősen tartanak az itt egyelőre még ismeretlen veszedelemtől? Amint Lukácsy Zoltán elmondta: tavaly a néhai Tóth László birtokában lévő szárazhegyi szőlőültetvényében már találtak kabócát, arról azonban már kiderült, hogy szerencsére nem azonos az amerikai kabócával. Magyarország területén azonban már jelen van, nem csak repülő, hanem lepetézett állapotban is.

Mert a monori terület különösen veszélyeztetett, nagyon fontos folyamatosan figyelni a megjelenésüket, ami főleg május elején közepén – tehát éppen mostanában – szőlővirágzáskor esedékes. Rovarcsapdát fillérekért lehet kapni a gazdaboltokban – mondta Lukácsy Zoltán – az interneten közölt képek alapján pedig könnyű felismerni a rovart. Rovarölőszerekkel valamennyit talán ártani is tudnak neki, bár e tekintetben még mindenki csak tapogatózik. Sem útmutató, sem tapasztalat nincs arra nézve, miképpen lehetne elpusztítani. A gazdák körében nem tapasztani félelmet – hallhattuk –, ez azonban inkább amiatt van, hogy nem veszik komolyan a figyelmeztetést. Sokan csak legyintenek: „már megint riogatnak bennünket valamivel”.

Különösen a gazdátlan szőlőterületek jelentenek nagy veszélyt, ahol a kabócák háborítatlanul szaporodhatnak, méghozzá ijesztő ütemben. Márpedig a hajdani téesz által telepített kétszáz hektáros szőlőültetvény a szétdarabolása, parcellázása óta nyolcvan százalékban gazdátlannak tekinthető, elhanyagolt terület. Ennek egy része a Gomba felé vezető útról is jól látható. A Strázsahegyen is találni elhagyott szőlőskerteket, pedig egyetlen útszéli tőke is veszélyt jelenthet. Lukácsy Zoltán mégis azt mondja: a filoxérához hasonlatos pusztítástól egyelőre nem kell tartani, de ajánlatos minden óvintézkedést megtenni a pusztítás elkerülése érdekében. A lelkiismeretes gazdák ezen igyekeznek.

Forrás: Strázsa újság