Nagyberuházás hírével búcsúzott Monor az óévtől

2016. január 25., hétfő, 16:36

A város részéről valós igény van a sportcsarnokra – szögezte le Zsombok László. – A Monori Sport­egyesület, az iskolák, a hobbisportolók egyaránt használni fogják a csarnokot, emellett pedig közösségi térként is funkcionál majd, hiszen számos rendezvény le­bonyolítására is alkalmas lesz. Nem beszélve arról, hogy a környékbeli települések is igénybe vehetik majd, hiszen Monor kistérségi központként jelentős vonzáskörzettel rendelkezik, a környéken pedig nincs megfelelő, méretű hasonló létesítmény – mondta a polgármester.

A sportcsarnok megvalósításának ötlete már egy ideje „beszédtéma” a monori városvezetés köreiben. A csarnok megvalósításáért körülbelül másfél év­vel ezelőtt kezdett lobbizni a képviselő-tes­tület. Tavaly év végén derült ki, hogy egy kormányrendelet alapján több település feladatainak támogatására csoportosít­hatnak át pénzt az állami költségvetésben, és a Monornak megítélt összeget a sportcsarnok megépítésére lehet fordítani. Pogácsás Tibor országgyűlési képviselő, önkormányzati államtitkár közbenjárásá­ra bruttó 250 millió forintot kap az önkor­mányzat a beruházás előkészítésére, majd további bruttó 1 milliárd 250 millió forintot a csarnok kivitelezésére.

Jelenleg a beruházás megfelelő helyszínét keresi a városvezetés. Négy olyan terület ismert a városban, amelyek mérete, fekvése megfelelhet az elképzeléseinknek - tudtuk meg a polgármestertől. Ebből egy jelenleg is önkor­mányzati tulajdonban van, a többi terület magántulajdon. Fontos szempont, hogy könnyen megközelíthető legyen a csarnok. Ha azt szeretnénk, hogy az iskolások a tanórák keretében, illetve azt követően is igénybe vegyék majd az épületet, akkor lehetőleg olyan helyszínt kell találnunk, amely nincs túl messze az iskoláktól – magyaráz­ta Zsombok László.

Az iskolákat jelentős mértékben tehermentesítené az új létesítmény, hiszen a tornatermek késő ősztől kora tavaszig túlzsúfoltak. Nem csak a tornaórák miatt jelent problémát a helyszűke, de a József Attila Gimnázium szalagavatóját pél­dául 2-3 naposra kell tervezni, mert a végzős diákok ven­dégei olyan sokan vannak, hogy nem férnek el egyszerre az intézményben. A Szterényi szakiskola szalagavatóját az elmúlt években általában Budapesten, tavaly pedig az ül­lői sportcsarnokban tartották, kényszerűségből. A sport­csarnok elkészültével mindkét oktatási intézmény Mono­ron tarthatja majd ezeket a rendezvényeket.

A létesítményben a tervek szerint nagyobb koncertek lebonyolítására is lehetőség nyílik majd – árulta el Zsombok László. Ez a monoriaknak és a környékbelieknek egyaránt jó lehetőség, hogy helyben kapcsolódhassa­nak ki, adott esetben ne kelljen kilométere­ket utazni egy színvonalas rendezvényért. Természetesen a Monori Sportegyesület­nek is nagy segítség lesz, ha megépül a sportcsarnok. Több szakosztály is kihasz­nálhatja majd a létesítmény adottságait. Emellett számos hazai és akár nemzetközi sport­esemény lebonyolítására is alkalmas lehet az új csarnok. Az ilyen események pedig több szempontból is hasznosnak lehetnek az egész vá­rosnak: egy-egy nagyobb esemény a város hírnevét öregbíti és a gazdaságára is pozitív hatással lehet.

A kialakításnál fontos szempont lesz, hogy a csarnok hosszútávon fenntartható legyen, ennek érdekében át­gondoltan kell dönteni a funkciók tervezésekor. Ahogy a helyszín kiválasztásáról, úgy a tervek és a műszaki tartalom elfogadásáról is közös, testületi döntést fog hozni – remélhetőleg konszenzussal – a monori önkormányzat. Zsombok László elmondta, több már működő, vagy éppen kivitelezés alatt álló sportcsarnokot is felkeres­nek tapasztalatszerzés céljával, mielőtt az épület kialakí­tásáról döntenének.

A beruházásnak legkésőbb 2017. év végéig el kell készül­nie, a támogatás összegével pedig legkésőbb jövő december 31-ig el kell számolnia a képviselő-testületnek.
A kép illusztráció! Forrás: Strázsa újság