Veres László

Veres László (1940-2014)

Az egyetem elvégzésétől nyugdíjas koráig a monori József Attila Gimnáziumban tanított. Az iskolában végzett sok évtizedes munkáját a JAG-falva díszpolgára Életút-díjjal ismerték el. Szaktudását diákok népes generációi őrzik és viszik tovább, nemcsak a középiskolából, de még főiskoláról is. Ars poeticaszerűen mindig a tanulás és a sport egymást segítő szükségességét hirdette.

 Legendás kosárlabda szeretete ezrekkel ismertette meg a sport sikerélményét, és növelte – széles körben – Monor jó hírnevét. Leánycsapatát egészen az NB I-es szintig vezette. Ilyen eredményt itt sem előtte, sem utána nem tudott elérni senki. 70 éves koráig edzősködött. Nagy része volt abban, hogy Monor megkaphatta a „Kosárlabda városa” címe.

Az iskolán kívül is igazi pedagógus maradt. Tanítványainak és barátainak szervezett hazai és külföldi kirándulásai rendkívül sokszínű tudásanyaggal és felejthetetlen élményekkel gazdagították azokat, akik szerencsés részesei lehettek.

Erdély szeretete olyan erős volt, hogy 1967-től még kerékpártúrát is szervezett oda. Azt vallotta, tanítványai ne menjenek el úgy a gimnáziumból, hogy nem ismerik Erdélyt. Szaktárgyai lehetőségeit is felhasználta arra, hogy hazafiságra nevelje diákjait.

Városunk ma nélküle szegényebb lenne. Neki köszönhető az Orbán-szobor és helyi hagyományának megszületése. Részt vett a szüreti felvonulás tradícióinak felelevenítésében, ő vetette fel először a borút és a kilátó ötletét.

Képzőművészeti érdeklődése, művészetpárolása nem csupán páratlanul gazdag, jó érzékkel kialakított magángyűjteményében, de kisugárzásában is nagy hatást gyakorolt. Számos kiállítást rendezett, és közterületeinken sem mehetünk el úgy, hogy ne jusson eszünkbe környezetünket szépítő szándéka. Az ő pincéjének falán jelent meg elsőként (ami követőre is talált) a Strázsa-hegy hagyományait megörökítő művészeti alkotás.

Több cikluson át volt önkormányzati képviselő, az MSE szakosztályvezetője és elnöke. Közösségi-társadalmi tevékenységéért több országos és megyei elismerést kapott. Mindezek mellett megérdemelten lett – többek között – a Monori Sportegyesület aranydiplomása és a Monorért Emlékplakett és Oklevél kitüntetettje.

Városunk sokoldalú, jelentős közéleti tevékenységet folytató polgára hosszan tartó, súlyos betegség után hunyt el.

2015. 03. 15-én lett városunk díszpolgára.