Roma holokauszt megemlékezés

ROM-RKT 21 (3/2 rendezvény)

2021.08.16

Roma holokauszt megemlékezés, ill. Pató Selam: a Világ Roma Szövetség Magyarországi elnöke: a Cigányság és nyelvének kultúrájának története című előadása.

Könyvtár

 

Roma holokauszt megemlékezés: résztvevők: 23 fő.

Pató Selam: A Világ Roma Szövetség Magyarországi elnöke által felolvasásra kerül Lakatos Menyhért író, valamint Szolnoki Csanya Zsolt költő 1-1 költeménye, melyekben a roma szerzők a Porajmos eseményeiről emlékeznek meg.

A tervezett Oláh József meghívott vendégelőadó megbetegedése miatt a megbízott rendezvényszervező Rostás Csaba zenész, lelkipásztort hívta el. Aki személyes élményei , és családjában történt tragédiák mentén idézte fel azokat a borzalmas időket, és párhuzamos szemléltetéssel, Isten minden sebet begyógyítani képes hatalmasságára fel hívva a figyelmet.

Egy perces néma csenddel állva tisztelegtünk az elhurcoltak és hozzátartozóik emlékének,

majd meghallgatjuk a romani nyelvű egyetemes Roma Himnuszt (Gelem gelem).

Közösen elimádkozzuk romani nyelven a Miatyánkot (Amaro Dad Devla…).

A mécseseket ezután a projektoron kivetített megemlékező dokumentumfotók alá helyeztük.

A részvétel megköszönését követően invitáljuk a jelenlévőket saját állandó roma képzőművészeti kollekciónk megtekintésére, és a roma gasztronómiát szemléltető svédasztalhoz.

Jelen voltak a Kistérségi Családsegítő szolgálat dolgozói, a Monori Város Szépítő csoport tagjai , a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Monori Jelenlét program dolgozói, a Monori Genezáreti szabadkeresztények, a Városi Könyvtár összes dolgozója, és a helyi cigányok egyaránt.

A rendezvényről: Szárnykivetettek – Roma Kulturális Hetek című programsorozat címmel a Somnura Roma Kúlturális Hírportálon megtekinthető videó, és fotóanyag is, illetve a további a témához kapcsolódó vers, és életút bemutatások.

Nagyon jó visszhangja volt a rendezvénynek, több intézményben is sokáig beszédtéma volt, aminek kapcsán a helyi Strázsa újság lehozott a rendezvénysorozatról egy cikket. Az újság még több helyre elért, ami a Nemzetiségi Önkormányzatunk számára jelentős kapcsolatitőke frissítést eredményezve a következő évre tervezett Holokauszt megemlékezésünk, a megkezdett egyeztetések kapcsán valószínűsíthetőleg a város 500 főt befogadni képes patinás vigadó épületében, egy átfogó, a roma kultúrát széles palettában bemutatni képes rendezvény keretében tarthatjuk meg.