Roma film klub

ROM-RKT 21 (3/1 rendezvény)

2021.08.12.

Kezdés: 16 órakor; a Roma tematikájú filmeket félórás előadásában bemutatja, és a rendezvényt moderálja: Oláh Zsolt az MRNÖ elnöke. Meghívott: Pató Selam, a levetített „A HATVANKETTEDIK” című film rendezője. Minden érdeklődő számára szabadon látogatható volt a rendezvény, ezért a vetetés végeztével megérkező táborozók részére is újra levetítettük a filmet. A sokaság miatt a film utáni beszélgetést , már a tanoda épületében folyattuk. Résztvevők együttes száma: közel 90 fő volt.

A 25 perces film és az azt követő beszélgetés, kérdések megválaszolása magyar nyelven zajlot, de az elnöki köszöntő és az előadás anyagának kivonata romani tolmácsolásban hangzott is elhangzott a meghívott által.

Tartalmi bemutatás: Cigányok gyakorta megjelennek a romák és nem romák által létrehozott legkülönbözőbb művészeti ágak alkotásaiban, a képzőművészetben, irodalomban, korunkban pedig leggyakrabban filmekben. E megjelenés azon aspektusa igen tanulságos, amely a megjelenítő szándékára visszautal: milyennek mutatja a romákat, problémáikat, erényeiket, miként látja azokat, mennyire tér el a roma és nem roma alkotók eme látásmódja, lényegkiemelése.

Jelen voltak a Kossuth Lajos Általános iskola tanárai, diákjai, a Monori Genezáreti szabadkeresztények, Magyar Máltai Szeretetszolgálat Monori Jelenlét program dolgozói, és a helyi cigányok egyaránt.

A rendezvényről: Szárnykivetettek – Roma Kulturális Hetek című programsorozat címmel a Somnura Roma Kúlturális Hírportálon megtekinthető videó, és fotóanyag is.

Nagyon jó visszhangja volt a rendezvénynek, több intézményben is sokáig beszédtéma volt, aminek kapcsán a helyi Strázsa újság lehozott a rendezvénysorozatról egy cikket. Az újság még több helyre elért, ami a Nemzetiségi Önkormányzatunk számára jelentős kapcsolatitőke frissítést eredményezett.