A bizottság keretéről és az alapítványok pályázati támogatási rendjéről

2021. július 16., péntek, 10:48

Monor Város Önkormányzat Képviselő-testülete

16/2021. (VII. 16.) önkormányzati rendelete

A bizottság keretéről és az alapítványok pályázati támogatási rendjéről

Monor Város Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvényének 32. cikk (2) bekezdésében kapott felhatalmazása alapján a következőket rendeli el:

I. Fejezet

A bizottsági keret

1. §

(1) Monor Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Emberi Erőforrások Bizottsága számára az éves költségvetési rendeletében meghatározott keretösszeget biztosítja (a továbbiakban: bizottsági keret).

(2) A keretet a bizottság önállóan, a feladatkörében eljárva, pályázat illetve eseti döntések alapján használhatja fel.

(3) Nem adható támogatás, ha a kérelem tartalmilag a szociális vagy gyermekjóléti ellátás rendszerébe tartozó, jogszabály által meghatározott ellátási forma megállapítására irányul vagy a kérelem ilyen eljárás keretében lenne kezelendő.

(4) A bizottsági keretből alapítvány nem támogatható.

(5) A keret felhasználásról a bizottság évente – az éves költségvetési rendelet megalkotása előtt - beszámol a Képviselő-testületnek.

2. §

Az Emberi Erőforrások Bizottsága kerete fordítható

a)A komponensként :

aa) közművelődési, közgyűjteményi, művészeti célokra, különösen: a közösségi kulturális hagyományok és értékek ápolására, a lakosság életmódjának javítását szolgáló kulturális célok megvalósítására, a művészeti alkotómunka feltételeinek javítására, művészeti értékek létrehozásának és megőrzésének elősegítésére, városi szintű tantárgyi (történelmi, helytörténeti, stb.) versenyek támogatására, továbbá e bizottsági keretből támogathatóak azok a kezdeményezések, amelyekre

ab) lakossági szükségletek kielégítése érdekében kerül sor, vagy értékhordozó, közösségteremtő funkcióval bírnak, különösen: nevelési, oktatási jellegű tevékenység, kulturális, közművelődési, művészeti tevékenység, vagy ezeket szolgáló rendezvények, sporttevékenység, kiemelten a fiatal korosztály sportolási lehetőségeinek támogatása, vallási jellegű tevékenység, mely a fiatalok színvonalas szabadidős tevékenységét, kulturális fejlődését, vagy értékmentést képvisel, közbiztonság, közlekedésbiztonság javítását célzó tevékenység, idősek tartalmas időtöltését célzó tevékenység, fogyatékosok, sérültek, tartósan betegek életét segítő tevékenység, városszépítés, környezetvédelem, műemlékvédelem, helytörténeti kutatás, helyismeret, értékmentés, az önkormányzat feladatkörébe tartozó egyéb, a közösség érdekében kifejtett tevékenység,

ac) az e rendelet 1. § (3) bekezdésébe nem tartozó szociális, egészségügyi és gyermekvédelmi célok megvalósítására,

b)B komponensként: a gyermekek nyári táboroztatására,

c)C komponensként: az önkormányzati fenntartású intézményeknek (a Monori TÖKT által fenntartott intézményt is ide értve) a tartalma alapján a jelen rendelet A vagy B komponense körébe tartozó kérelmei, kezdeményezései.

3. §

(1) A bizottsági keret vonatkozásában a Képviselő-testület évente egységes, vagy komponensenkénti külön pályázatot ír ki.

(2) A pályázatokat a bizottság saját hatáskörében, önállóan bírálja el.

(3) Amennyiben a pályázaton gazdálkodási önállósággal nem rendelkező intézmény indul, a pályázathoz csatolnia kell a pénzeszközeit kezelő szerv egyoldalú kötelezettségvállalását arról, hogy az elnyert összeget maradéktalanul a nyertes intézmény rendelkezésére bocsátja a pályázati cél megvalósítása érdekében.

(4) Természetes személy, egyéni vállalkozó, vagy alapítvány a pályázaton nem indulhat.

II. Fejezet

Alapítványok pályázati támogatása

4. §

(1) A Képviselő-testület - a költségvetési rendeletében meghatározott előirányzatra nézve - összhangban a bizottsági keretre kiírt pályázat tartalmával és időpontjával – évente pályázatot írhat ki alapítványok támogatására.

(2) A pályázatot a Képviselő-testület bírálja el.

(3) A beérkezett pályázatokat a képviselő-testületi döntés előtt előzetesen véleményezi az Emberi Erőforrások Bizottsága, amely határozati javaslattal él a Képviselő-testület felé a pályázat elbírálásának tárgyában.

(4) A pályázható legmagasabb támogatási igény: 150.000,- Ft.

III. Fejezet

A Bizottsági keretre vonatkozóan kiírt pályázat közös szabályai

1. A pályázat kiírása

5. §

(1) Évente egy adott keretre, vagy komponensre csak egy pályázat írható ki.

(2) A pályázat, amennyiben egységes formában kerül kiírásra (A, B, C) komponensű, amely területek lefedik az Emberi Erőforrások Bizottsága – külön rendeletben megállapított – feladatkörébe tartozó támogatási célokat.

(3) Az egységes pályázatot, vagy a komponensekre vonatkozó pályázatokat a Képviselő-testület az éves költségvetési rendelet elfogadását követően írja ki.

2. A pályázat benyújtása

6. §

(1) A pályázaton indulhat minden olyan jogi személy, jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaság, valamint a Ptk. szerinti szervezet (a továbbiakban együtt: szervezet vagy pályázó) – kivéve a 3. § (4) bekezdésében meghatározott alanyokat - amely a pályázati kiírás valamelyik komponense szerinti területen, közérdekű célból igényel olyan indokolt anyagi támogatást, amelyet Monor város közigazgatási területén belül kíván felhasználni, vagy amellyel Monor hírnevét öregbíti, illetve amely, egy meghatározott monori célcsoportnak az e rendelet 2. § (1) bekezdésében meghatározott céljait szolgálja.

(2) Komponensenként csupán egy pályázat nyújtható be. Amennyiben egy szervezet egyidejűleg komponensenként több pályázatot nyújt be, az adott komponensre benyújtott mindegyik pályázata érvénytelenné válik.

(3) A pályázat beadása erre a célra rendszeresített adatlapon történik, amely a Polgármesteri Hivatalban szerezhető be illetve az Önkormányzat honlapjáról tölthető le.

(4) A pályázathoz (a jogalanyiságától függően) csatolni kell

a) a szervezet jogalanyiságát bizonyító okiratot, (bírósági bejegyzésről szóló végzés; vállalkozói engedélyt, (Monor Város Önkormányzata fenntartásában működő intézmény kivételével) az alapító okiratot, amelyből kitűnik a pályázó szervezet képviseleti jogosultsága.

b) az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló 2011. évi CLXXV. törvény hatálya alá tartozó a szervezet esetében közhasznúsági bejegyzést igazoló okiratot.

(5) Amennyiben a szervezet korábban már részesült támogatásban, a (3) bekezdésben felsorolt dokumentumok benyújtása mellőzhető abban az esetben, ha az előző támogatás óta eltelt időszakban e dokumentumok tartalmát illető változás nem történt. Erről a pályázónak nyilatkoznia kell.

(6) A pályázatok beadási határidejét a Képviselő-testület úgy állapítja meg, hogy az a kiírástól számított legfeljebb 45 nap lehet.

(7) A pályázat során hiánypótlásra nincs lehetőség. A hiányosan benyújtott pályázat érvénytelennek minősül.

3. A pályázat elbírálása

7. §

(1) A pályázatokat a pályázati felhívásban meghatározott határidőig kell elbírálni.

(2) A pályázati döntés ellen jogorvoslatnak nincs helye.

(3) A 8. § (4) bek. szerinti határozat meghozataláig nem adható támogatás, ha a pályázó a korábban kapott pályázati támogatással nem, vagy nem megfelelő módon számolt el.

(4) Nem adható támogatás, ha a támogatásban részesítendő cél megvalósításához – a támogatás esetleges összegét is figyelembe véve – a pályázó nem rendelkezik megfelelő pénzügyi és egyéb feltételekkel.

(5) A támogatás megállapításáról szóló határozatban meg kell jelölni a támogatás felhasználásának végső időpontját, az elszámolás határidejét, illetve azt, hogy a támogatás felhasználása milyen célra történhet. A támogatás felhasználására nyitva álló határidő lejártát követően a fel nem használt támogatás összegét a pályázó köteles visszafizetni. Erre, a megállapításról szóló határozatban a pályázó figyelmét fel kell hívni.

(6) A támogatás csak a döntésben meghatározott célra használható fel. A támogatás eltérő célra történő felhasználása csak akkor lehetséges, ha ehhez a döntést hozó szerv hozzájárult.

4. A támogatás kifizetése, közzététele és a felhasználás elszámolása

8. §

(1) A támogatás kifizetéséről a Polgármesteri Hivatal átutalással gondoskodik.

(2) A szervezet a támogatás felhasználásáról köteles elszámolni. Az elszámolási kötelezettség a támogatás összegének felhasználásáról szóló bizonylatok másolatának benyújtásával és a megvalósított programról készített írásbeli beszámolóval kell teljesíteni.

(3) Amennyiben az elbíráló szerv rövidebb határidőt nem állapít meg, az elszámolás határideje: a tárgyév december 31.-e.

(4) Az elszámolás megfelelőségét az elbíráló szerv határozattal állapítja meg.

(5) Az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló 2011. évi CLXXV. törvény hatálya alá tartozó nyertes pályázókkal a támogatásról írásbeli szerződést kell kötni. A szerződésben meg kell határozni a támogatással való elszámolás feltételeit és módját. A bizottsági keretből támogatott pályázóval is az Önkormányzat köt szerződést.

(6) A támogatott nevét, a támogatás összegét és célját a Város internetes honlapján közzé kell tenni.

9. §

A jelen rendelet szerint nyújtott támogatásra, amennyiben jelen rendelet eltérő szabályokat nem tartalmaz, az államháztartáson kívüli források átvételéről és átadásáról szóló 31/2014. (XII. 15.) önkormányzati rendelet rendelkezéseit kell alkalmazni.

IV. Fejezet

Záró rendelkezések

10. §

Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

11. §

(1) Rendelkezéseit az A komponens vonatkozásában a kihirdetését követő naptól, a B és C komponens vonatkozásában 2022. január 1. napjától kell alkalmazni.

(2) A rendelet hatályba lépésével hatályát veszti a 2/2006. (I. 31.) önkormányzati rendelet.

(3) E rendelet kihirdetéséről a Jegyző a helyben szokásos módon gondoskodik.

 

Monor, 2021. július 15.

 

 

 

Darázsi Kálmán

polgármester

 

dr. Urbán Hajnalka

jegyző


 

Általános indokolás

A jelenleg hatályos önkormányzati rendeleti szabályozás, az egyes bizottságok keretéről és

az alapítványok pályázati támogatási rendjéről szóló 2/2006. (I. 31.) számú önkormányzati rendelet a korábbi külön bizottságok döntési jogköre szerint különíti el ágazatilag a pályázati keretek A és B komponenseit függetlenül attól, hogy ezen bizottságok már összeolvadtak.

A változtatás a két komponens összevonását tartalmazza, formailag az önkormányzatok jogalkotási tevékenységének az Integrált Jogalkotási Rendszer 2021. április 1-jétől való alkalmazása miatt egy új rendelet formájában, a korábbi szövegezés megtartásával.