Mocsári Károly

Mocsári Károly zongoraművész (Budapest, 1962. december 6. – )

Egy éves korában költözött szüleivel Monorra. Általános iskolai tanulmányait a monori Kossuth Lajos Általános Iskolában kezdte, majd Budapesten, a Balett Intézet Általános Iskolájában fejezte be. Zenei tehetsége rendkívül korán megmutatkozott. A család régi harmóniumán minden dallamot lejátszott, amit a rádióban hallott. Később derült ki, hogy abszolút hallása van. Hétéves korától a Monori Állami Zeneiskolában is tanult, ahol Budai Imréné szolfézst, Nagy Józsefné pedig zongorát oktatott neki. Számos zeneiskolai hangversenyen játszott, zongorajátéka rohamosan fejlődött.

Már tízéves korában felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneakadémia kivételes tehetségek előkészítő tagozatára, mint kivételes tehetségű növendék. Első önálló zongoraestje 12 éves korában volt a Zeneakadémia kistermében. Már 16 éves korában rendes főiskolai hallgatója volt a Zeneakadémiának a Zongora Tanszakon Nádor György tanítványaként, és ugyancsak ekkor lett második díjas a barcelonai zongoraversenyen. 18 évesen a nemzetközi Liszt-Bartók zongoraversenyen kapott különdíjat. 21 éves korában szerzett zongoraművész diplomát. Nemzetközi karrierje 1984-85-ben kezdődött, miután megnyert számos nemzetközi zongoraversenyt (Terence Judd /London/, majd Barcelonában, Athénban és Montrealban a Van Cliburn- és a Rubinstein-versenyen).

Ösztöndíjjal folytatta tanulmányait a Curtis Intézetben Jorge Boilet-nél /Philadelphia/ 1985-86-ban, valamint Yvonne Lefébure mesterkurzusait is látogatta. 1985-ben a Cziffra-alapítvány ösztöndíjasa volt. Azóta több jelentős zenekar hívta meg szólistájául, így az Új-Zélandi Szimfonikusok, a Manchesteri Hallé Zenekar, a Londoni Philharmonikusok, a Berlini Rádiózenekar és a Budapesti Fesztválzenekar. A világ vezető karmestereivel szerepelt és szerepel együtt.
Koncertműsorain főleg Liszt Ferenc szerzeményeivel szerepel. Koncertkörútjai során Montrealtól Európán át Észak- és Dél-Amerikában, Észak-Afrika jelentős fesztiváljain az egész világon megismertette Monor nevét.

Városunkban rendszeres résztvevője a jótékonysági karácsonyi koncertnek, melyet a Református templomban rendeznek meg. Jelenleg Párizsban él, de minden szabadidejét Monoron tölti. Monor Város képviselő-testülete a fentiek alapján Mocsári Károlyt 2003. március 15.-én Díszpolgár és Oklevél kitüntetésben részesítette.