1992

Dr. Gombos Matild (Miskolc, 1925. július 23. – Budapest, 1992. július 22.) gyermekorvos

Miskolcon született, és iskoláit is ott végezte, majd Budapesten, a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen szerzett orvosi diplomát. Pályafutását Egerben kezdte az Irgalmas Kórházban, itt tette le a gyermekorvosi szakvizsgáját is.

1956. január 1-től dolgozott Monoron, férjével együtt, először a Rendelőintézetben, majd járási gyermekgyógyász főorvosként. Nyugdíjazása után is lankadatlan kitartással gyógyította a monori és környékbeli gyermekeket, miközben folyamatosan képezte magát magyar és külföldi orvosi szakirodalomból.

A kitüntetés indoklása: „1956 óta él és tevékenykedik Monoron. Munkáját a felnövekvő generáció osztatlan elismeréssel ítéli meg. Több mint 35 évig Monor szinte első gyermekgyógyászaként kimagasló teljesítményt nyújtott Monor és a volt járás valamennyi községének gyermekegészségügye terén. Személyét olyan kiemelkedőnek ítéljük, hogy bátran tudjuk példaképül állítani másoknak.”

1993 óta a város díszpolgára.


Bartha Erzsébet tanítónő (Csíkszereda, 1899. január 31. – Monor, 1993. április.)

A kitüntetés indoklása: „94 éves, 1920 óta, nyugdíjba vonulásáig csak Monoron tanított, szinte kizárólag csak első osztályosokat. A neve még a mai napig is élénken él az idősek és a középkorú emberek körében.”


Izmán Károly (Monor, 1933. május 9.– Budapest. 1997. május 16.) vállalkozó, sportszervező

Az általános iskolai tanulmányait Monoron végezte, majd elektroműszerész szakmát tanult és elektrotechnikus szakképesítést szerzett a Kandó Kálmán Műszeripari Technikumban.

Ezt követően 1956-ig Budapesten, a Ganz Kapcsoló- és Készülékek Gyárában, 1957-től szintén a fővárosban, a BÉFA vállalatnál TMK műszaki vezető beosztásban dolgozott. 1968-tól haláláig Monoron, saját műhelyében önálló kisiparosként végezte munkáját. Kisipari tevékenysége alapján hat alkalommal lett a KIOSZ Aranyérmes kitüntetettje.

Tevékenyen részt vett a Monori Sportegyesület munkájában, annak 1990-94 között elnöke is volt. Hosszú éveken át anyagilag is támogatta a monori sportéletet. A Monori Sportegyesület az ott végzett társadalmi tevékenységét Aranydiplomával ismerte el. Életét mindvégig a közösség iránt érzett felelősség jellemezte. A KIOSZ monori szervezetének elnökhelyetteseként 1963—1974 között jelentős munkát végzett a helyi kisiparosok érdekében.

Több évtizedes társadalmi tevékenységének elismeréseként tüntette ki a város képviselő-testülete.