Információk a több generáció együttélésére kialakított házakban élő családok rezsicsökkentés igénybevételének jogosultságáról

2022. szeptember 13., kedd, 11:38

Információk a több generáció együttélésére kialakított házakban élő családok rezsicsökkentés igénybevételének jogosultságáról

A 2022. szeptember 9-én megjelent 345/2022. (IX.9.) Kormányrendelet szerint az együtt lakó, egy mérőórát használó többgenerációs családok is jogosultak arra, hogy legalább 1729 gáztechnikai normál m3/év/mérési pont mértékig rezsicsökkentett áron (https://njt.hu/jogszabaly/2016-69-20-2W 1. melléklet) vételezzenek földgázt.

Az igényléshez az alábbiakat kell tennie az érintetteknek:

- Személyesen vagy e-Papíron hatósági bizonyítvány kiállítása iránti kérelmet szükséges benyújtani a Polgármesteri Hivatalba.

- A kérelemhez csatolni kell az épület (építész tervező által, vagy saját kezűleg készített, a tényleges állapotot ábrázoló) alaprajzát, amelyen szerepelnie kell az egyes helyiségek elnevezésének (funkció) és alapterületének, valamint az egyes helyiségek, helyiségcsoportok kapcsolatának (bejárati, illetve belső ajtók), amelyből látható, hogy az épület hány önálló, a kérelemben felsorolt előírásoknak megfelelő rendeltetési egységet tartalmaz.

- A hatósági bizonyítvány az ügyfél büntetőjogi felelőssége tudatában tett nyilatkozata alapján vélelmezett jogszerű állapotot igazolja.

- A Hivatal a kérelem beérkezését követő 8 napon belül kiállítja a bizonyítványt, amelyet a lakossági fogyasztó büntető és kártérítési felelőssége vállalásával benyújthat az egyetemes szolgáltató részére.

- A kedvezményes mennyiséget a nyilatkozat benyújtását követő hónap elsejétől alkalmazza az egyetemes szolgáltató.

- A nyilatkozatot kizárólag lakossági fogyasztók nyújthatják be, legfeljebb négy önálló lakás rendeltetési egységre vonatkozóan.

- A hatósági bizonyítvány abban az esetben állítható ki, ha a lakások megfelelnek az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII.20.) Kormányrendelet 105. §-ában foglaltaknak. (https://njt.hu/jogszabaly/1997-253-20-22 105. §).

- A hatósági bizonyítvány csak e kedvezmény igénybevétele céljából használható fel. Az erre vonatkozó figyelemfelhívást a hatósági bizonyítvány tartalmazza.

- Amennyiben az egyetemes szolgáltató azt észleli, hogy az ingatlan lakás rendeltetési egységeinek száma nem egyezik meg a hatósági bizonyítványba foglaltakkal, akkor kérik, hogy az eljáró hatóság hatósági ellenőrzést folytasson le. Jogosulatlan igénybevétel esetén a versenypiaci költségeket tükröző ár másfélszeresének megfelelő egységáron számol el a szolgáltató a felhasználóval.

Kérjük lakosainkat, hogy mielőtt benyújtják kérelmeiket, vizsgálják meg, hogy érintett lakásaik megfelelnek-e az OTÉK 253/1997. (XII.20.) Kormányrendelet 105.§-ában foglaltaknak (https://njt.hu/jogszabaly/1997-253-20-22)!

Kérjük, a fenti útmutatások figyelmes elolvasását és értelmezését. A hatósági bizonyítvány kiállítása iránti kérelmet ügyfélszolgálati időben is le lehet adni a polgármesteri hivatalban: hétfőn 8.00-17.30, szerdán 8.00-16.00 és pénteken 8.00-12.00 között.

További információ kérhető az alábbi e-mail címeken: oroshazi.tamas@monor.hu vagy barka.ferenc@monor.hu.

Kapcsolódó dokumentumok: