Helyi piacok fejlesztése Pest megye területén

A Monori piac felújítása

Monor Város Önkormányzata 2018. augusztus 27. napján pályázatot nyújtott be a Pénzügyminisztérium által meghirdetett „Helyi piacok fejlesztése Pest megye területén” című PM_PIAC_2018 kódszámú pályázati kiírásra. A pályázat 2019. március 13. napján pozitív elbírálásban részesült, így az önkormányzat 100.000.000 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült. Ehhez az önkormányzat 11.166.275 Ft önerőt biztosított. Így a projekt költségvetése összesen 111.166.275 Ft.

A projekt fő célja az önkormányzat tulajdonában lévő piac fejlesztése, melynek eredményeképpen gazdasági-fogyasztói fellendülés várható. A piac átadása óta alapvetően termelői piacként működik, jellemzően helyi és környékbeli termelők és kereskedők árusítják itt termékeiket. Ez a projekt megvalósítása után is így marad. Az átadás óta nem történt komolyabb fejlesztés, ezért jelen pályázat jó lehetőséget biztosít arra, hogy a 19 éve működő piaccsarnok megújulhasson. A projekt keretében a meglévő 120 db fedetlen elárusítóhely faszerkezetének felújítása valósul meg. 50 db új fedett elárusítóhely kerül kialakítása, melyek a piacon belül a fedetlen részeken lesznek elhelyezve. Ezáltal bővül a kulturált, védett elárusítóhelyek száma, csökken a földről árusítók száma, rendezettebbé válik a piac területe. Felújításra és korszerűsítésre kerülnek az üzemeltetési helyiségek, melyek a piacteret körülvevő épületsorban találhatók. Többek között megújul a piacgondnoki iroda, azon belül is 120 m2 falfelület javítása, festése, nyílászárók fafelületeinek javítása, mázolása, burkolatok pótlása, kiegészítése, belső világítás cseréje LED-es világítótestekre, klíma beépítése és konyhasarok kialakítása valósul meg. A kukatároló helyiségben és a raktárban összesen 180 m2 falfelület javítása, festése, nyílászárók fafelületeinek javítása, mázolása, a burkolatok pótlása, kiegészítése, belső világítás cseréje LED-es világítótestekre, valamint ajtószellőzők kialakítása valósul meg. Szintén megújulnak a szociális helyiségek (nyilvános és személyzeti mosdók, illemhelyek). Ennek részeként 135 m2 falfelület javítása, festése, nyílászárók fafelületeinek javítása, mázolása, a burkolatok pótlása, kiegészítése, belső világítás cseréje LED-es világítótestekre, valamint baba-mama sarok / pelenkázó helyiségrész kialakítása valósul meg. Részben felújításra kerül a piac működéséhez szükséges alapinfrastruktúra. Ennek keretében megújulnak a közlekedési felületek, járófelületek, mintegy 1000 m2-en kerül a burkolat alépítménye megerősítésre a gépjárművekkel terhelt sávokban. A burkolat javítása során a csapadékvíz aknák, víznyelők szintbe helyezésre kerülnek. A fedett, zárt árusító teret biztosító vásárcsarnokrész felújítása keretében kicserélésre kerülnek a tetőbe épített régi, opálosodott műanyag felülvilágítók, korszerű polikarbonát felülvilágítókra. Ezen kívül a tetőszerkezet fém rácsos tartójának és fa burkolatának felületei is kezelésre, lefestésre kerülnek. A tetőszerkezet faburkolata alá egy madárvédő háló kerül kialakításra, melynek célja, hogy a fedetlen elárusító helyek fölé, a rácsos tartószerkezetre ne tudjanak a madarak befészkelni, felköltözni, ezáltal nem tudnak az árusokra és a vevőkre „piszkítani”. Szintén megújulnak a vásárcsarnok részhez tartozó bejáratok, kapuk, melyek részben felújításra, részben cserére kerülnek, valamint a csarnokrész meglévő világítótestei is LED-esekre cserélődnek. Szelektív gyűjtést biztosító hulladéktároló is kialakításra kerül.

Tekintettel arra, hogy a parkolók száma kevésnek bizonyul és a telken belül már nem fér el több parkolóhely ezért a piac melletti két utcában (Bocskai és Forrás utcákban), közvetlenül a piac mellett tervezzük új gépjárműparkolók kialakítását. A két utcában összesen 27 db párhuzamos parkolóhely kerül megépítésre, részben a meglévő árkok lefedésével és zárt csapadékvíz elvezetés kialakításával, részben a meglévő felületek rendezésével.

A projekt befejezésének tervezett időpontja: 2020. október 15.