János napi boráldás

2021. december 27. 18:00

Helyszín: Római Katolikus Nagytemplom (Monor, Kossuth Lajos utca 83.)

János napi boráldás

Monor. Bor. Hagyomány.

Szeretettel várják a szervezők a hagyományteremtő céllal megvalósuló eseményre a monoriakat, megünnepelni az idei szőlőterméséből készült monori és környékbeli új borokat!

Időpont: 2021. december 27. hétfő, 18:00

Hely: Nagyboldogasszony-templom, 2200 Monor, Kossuth Lajos utca 83.

Az alkalmon Vladár István református, Sánta József evangélikus és Urr Zsolt Ipoly római katolikus lelkipásztorok szolgálnak áldással!

A saját készítésű borok 17.30 órától elhelyezhetőek a katolikus templom oltáránál, melyek megáldásra kerülnek. Az esemény után kóstolásra is várnak mindenkit!

Szervezők: Vigadó Nonprofit Kft., Monor Környéki Strázsa Borrend és a Római katolikus egyházközség.

A Szent János-napi boráldás eredete

A középkori legenda szerint Aristodemus pogány főpap azt mondta Szent Jánosnak: akkor hajlandó hinni Krisztusban, ha kiürít egy mérgezett borral teli kelyhet, és az nem árt neki. A mérget először megitatták két gonosztevővel, akik azonnal meghaltak. Szent János imádkozott, megáldotta a mérgezett boroskelyhet, kiitta, és semmi baja nem lett; köpenyét a gonosztevőkre terítette, akik feltámadtak. A pogányok a látottak alapján a főpapjukkal együtt megkeresztelkedtek. Szent Jánost boroskehellyel a kezében is szokták ábrázolni. A kehelyből kígyó mászik elő.

A bort, amióta létezik, a lélek italának tartják az emberek. Szent János napja (december 27.) a magyar hagyományok szerint is a bor megáldásának ideje. Hajdanán ezen a napon minden család bort vitt a templomba, hogy a pap áldását kérje rá. A szentelt bornak ugyanis olyan erőt tulajdonítottak, amivel beteg embert és állatot is gyógyítani lehet. A szentelt bort a népi gyógyászatban is alkalmazzák, főként torokfájás esetén.

A János-napi borszentelés és borivás rituáléját már a XV. századi magyar misekönyvekben is megemlítik.

A XVIII. század közepéig a karácsony háromnapos ünnep volt, a harmadikon ünnepelték Szent János evangélista emlékét, ezen a napon szentelték meg a bort, a Jánosok pedig szőlőhegyi mulatságra, pinceszerre hívták meg rokonaikat, barátaikat.

A János-napi borszentelés hagyománya ma is él az ország bortermelő vidékein. Ezen a napon a szőlősgazdák egy kis üveg bort visznek a templomba, a főoltár jobb oldalán álló asztalkára teszik, majd a megszentelt borból a pincében minden hordóba öntenek egy keveset, hogy ne romoljon meg a hegy leve. Tegyünk mi is így!