Bocskai István emléknap

2019. június 23. 16:00

Helyszín: Református Kistemplom (Monor, Ady Endre u. 74.)

2016 óta, immár negyedik éve kerül sor a június 23-hoz legközelebb eső vasárnap délután a Bocskai István tiszteletére szervezett megemlékezésre! Idén éppen 415 évvel ezelőtt, 1604-ben indult el az a felkelés, amely végül egy győzedelmes szabadságküzdelemmé teljesedett ki. Ebből az alkalomból egy különleges vendég érkezik Monorra: Kátai Zoltán, énekmondó, zeneszerző.

Kátai Zoltán, református énekmondó, leginkább reneszánsz költők, históriás énekesek szerzeményeit énekli. Nemzetközi és országos népzenei és történelmi fesztiválokon, irodalmi esteken, református egyházi ünnepeken lép fel, az iskolákban tartott rendhagyó óráival hasznos segítséget nyújt az ének-zene, az irodalom és a történelem oktatásához. Sajátos előadásaival, lant, furulya, illetve koboz segítségével kiválóan eleveníti fel a letűnt korok zenei hangzásvilágát. Saját szerzeményeivel, illetve históriás énekek feldolgozásával fellépésről fellépésre hirdeti küldetését, amely nem más, mint a magyar kultúra terjesztése.

Számos elismerése mellett, 2019. március 15-én, Kossuth díjat vehetett át KÁTAI ZOLTÁN énekmondó, zeneszerző, a Kárpát-medence magyarságának összetartozás-érzését, nemzettudatát a régi magyar zene és irodalom népszerűsítésével, valamint a régi magyar krónikás énekek élményszerű megjelenítésével erősítő több évtizedes, példaértékű és hiteles történeti énekmondói pályafutása elismeréseként.

Kátai Zoltán, Kossuth díjas énekmondó önálló műsorával méltóképpen emlékezhetünk Bocskai Istvánra, Erdély és Magyarország fejedelmére! Az emlékező alkalom a kopjafás Bocskai emlékhely megkoszorúzásával zárul.