Dr. Gombos Matild

Dr. Gombos Matild gyermekorvos (Miskolc, 1925. július 23. – Budapest, 1992. július 22.)

„Balogh doktor néni" - évtizedeken át csak így szólította a város apraja-nagyja. De nemcsak a város, hanem a környező településeken élők közül is nagyon kevesen lehetnek, akik nem ismerik ezt a nevet.

Dr. Gombos Matild több mint 35 éven keresztül gyógyította a gyermekeket, sokan szülőként hozták már vissza saját gyermeküket a megbecsült orvoshoz. Miskolcon született, és iskoláit is ott végezte, majd Budapesten a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen szerzett orvosi diplomát. Pályafutását Egerben kezdte az Irgalmas Kórházban, itt tette le a gyermekorvosi szakvizsgáját is.

1956. január 1-től dolgozott Monoron, férjével együtt. Először a Rendelőintézetben, majd járási gyermekgyógyász főorvosként. Sokan emlékeznek rá szeretettel, hiszen életét, az ember legféltettebb kincse, a gyermekek gyógyítására tette fel. Erejét, egészségét nem kímélve rótta a várost, látogatta a csecsemőket, adott hasznos tanácsokat a fiatal szülőknek. Rendelőjében a környék minden településéről megfordultak. A szülők sokszor csak azért keresték fel, hogy megmutassák neki újszülöttjüket. Számára legnagyobb elismerés mindig az egészséges, boldog gyermekkacaj volt, hiszen értük élt.

Legendás volt emlékező tehetsége. Sok év után is megismerte azt a gyermeket, akit gyógyított, emlékezett betegségére is. Precízsége, és pontossága mindenki előtt példa lehet. Íróasztala üveglapja alatt még halála után is számtalan gyermek fényképe emlékeztetett arra, hogy milyen szeretettel vették őt körül. Családja úgy határozott, hogy alapítványt hoz létre: „Dr. Gombos Matild Alapítvány, a szegény sorsú, súlyos beteg gyermekek testi és lelki felépülésére’ címmel. Ez az alapítvány a mai napig él, őrizve a doktornő emlékét.

Monor Város Önkormányzat képviselő-testülete 1993. március 15-én, „Post humus” Díszpolgár kitüntetéssel ismerte el tevékenységét.