A Magyar Cigányzene története

ROM-RKT 21 (3/3 rendezvény)

2021.08.17

Könyvtár

 

15 órakor kezdődött a rendezvény. Az előadás magyar nyelven zajlott, de az elnöki köszöntő és az előadás anyagának kivonata romani tolmácsolásban is elérhető volt. Meghívott előadó: Szomora Zsolt muzsikus, kinek nagyapja a Rajkó zenekar alapítója: Farkas Gyula. Régi korabeli fotókkal, és kézzel írt kottákkal szemléltette az akkori korszakot. A történetek közötti zenei szemléltetés gyanánt hallgathattuk meg zenei virtuozitását, a könyvtárban ahol 24 en tudtunk helyet foglalni végül, a távolság tartás figyelembe vételével. A könyvtár előtt rekedt embereknek is adott egy kisebb koncertet, amit az épp arra járó-kelők nagy csodálattal álltak meg pár percre és hallgatták. A téren közel további közel 40 ember állt meg igazi élőzenét hallgatni. Összeségében, akik ülve és a kinti koncertet is hallhatták hozzá vetőleg 100 fő vett részt a rendezvényünkön. Az utcán, és téren lévő emberek flashmob-nak gondolták, nagyon nagy sikere volt, jelenléti ívet a téren nem sikerült sok emberrel aláíratni.

Jelen voltak a Kistérségi Családsegítő szolgálat dolgozói, a Kossuth Lajos Általános iskola tanárai, diákjai, a Monori Város Szépítő csoport, a Monori Genezáreti szabadkeresztények, és a helyi cigányok egyaránt.

A rendezvényről: Szárnykivetettek – Roma Kulturális Hetek című programsorozat címmel a Somnura Roma Kúlturális Hírportálon megtekinthető videó, és fotóanyag is.

Nagyon jó visszhangja volt a rendezvénynek, több intézményben is sokáig beszédtéma volt, aminek kapcsán a helyi Strázsa újság lehozott a rendezvénysorozatról egy cikket. Az újság még több helyre elért, ami a Nemzetiségi Önkormányzatunk számára jelentős kapcsolatitőke frissítést eredményezett.