2016

Varga Jenő

Varga Jenő 1948. december 5-én született Balatonmagyaródon. A Pécsi Tanárképző Főiskolán szerzett magyar-történelem szakos tanár képesítést. Nős, két nagykorú le­ánygyermek édesapja volt.


Huszonnégy éven keresztül volt önkormányzati képviselő, öt cikluson át az oktatással, közművelődéssel foglalkozó bizottságok elnöke.
Húsz év alatt az általa vezetett bizottságokat a konstruktív együttműködés, a város érdekében történő jó döntések előkészítése, meghozatala jellemezte. Soha nem a pártpolitika, hanem Monor város fejlődése vezérelte minden cselekedetét.


Hosszan lehetne sorolni azokat a fejlesztéseket, melyek bizottságának kezdeményezésével, támogatásával valósultak meg. Gondoljunk például a Gimnázium tornatermére, több óvoda fejlesztésre - Petőfi Óvoda létrehozására, sporttámogatásokra, a kultúra és közművelődés iránti elkötelezettségére. Szinte alig volt olyan rendezvény, ahol Jenő ne jelent volna meg.


1996-ban nevezték ki a péteri ÁMK élére, ekkortól kétlaki életet élt, hiszen Péteriben volt iskolaigazgató, Monoron képviselő. Szakmai tudása, élettapasztalata és nem utolsó sorban emberi tulajdonságai tették méltóvá, alkalmassá e felelősségteljes tisztségek betöltésére. Közvetlen személyisége, kiváló kapcsolatteremtő, szervező készsége, a mások iránti tisztelete, megbecsülése és segítőkészsége miatt Péteri lakossága is gyorsan befogadta, megszerette őt. Az ottani iskola legnagyobb fejlesztései is az ö nevéhez köthetőek.


Zsűritagként dolgozott a Pest megyei Ki mit tud? rendezvény sorozatban, ahol a döntőben ott szurkolt az általa létrehozott Péteri művészeti iskolában egymás után felbukkant tehetségeknek. Az egész megyében híres Péteri Viráglányok sorra aratták sikereiket, győzelmeiket a különböző néptáncos versenyeken.


Több éven keresztül a Pest Megyei Önkormányzat Közgyűlésének tagjaként tevékenykedett.


Felügyelő bizottsági tagja volt a Monor Vidéki Strázsa Borrendnek, elnöke a monori rendelőintézet Gombos Matild, illetve a monori gimnázium Oláh István Alapítványa kuratóriumának. Hosszú tanári pályája és sokrétű közéleti tevékenysége kapcsán szinte minden monori ismerte.


Emléke közvetlen, barátságos, tettre-, ugyanakkor megegyezésre is kész emberként él tovább az őt ismerőkben.

Kugel György

Egyike Monor azon polgárainak, aki közéleti tevékenysége alapján hosszú évek óta kiérdemelte városa közösségének megbecsülését.


Tanulmányait a Kossuth Lajos Általános Iskolában kezdte. Esztergályos szakmunkásként végzett a MÁV Északi Járműjavítóban, majd az esztergályos szakmából mestervizsgát is tett. A Landler Jenő Gép- és Híradásipari Szakközépiskolában szakközépiskolai, majd a Kandó Kálmán Villamosipari Műszaki Főiskolán felsőfokú végzettséget szerzett.


A MÁV Északi Járműjavítóban kezdeti dolgozni. Ezután az üllői Kossuth TSz melléküzemágában, majd Monoron a Mezőgépnél és a Monori Mag Kft.-nél is dolgozott. Felsőfokú végzettségének megszerzése után informatikát tanított a monori József Attila Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskolában. 1991-ben alapította meg a B & K Kft-t, amely azóta országos ismertséget és elismertségei szerzell az épületgépészet illetve a higiéniai termékek piacán.


Monori tevékenysége igen sokrétű, de könnyen összegezhető egy mondatban: Kugel György a Strázsa-hegyi pincefalu és a Strázsa-hegyi borkultúra megismertetésének, élettel való megtöltésének, megújításának a motorja.


Amint a KultPince honlapján olvasható: "...külföldi céges partnereinknek ... akartam valami egyedit, hazait mutatni, így adódott, hág)1 menjünk fel a St rózsahegyre, kóstoljuk meg az ottani borokat házias ételek társaságában, végül nem csak a vendégeinket, de engem is magával ragadott ez az atmoszféra." Pincéi vásárolt, szőlőt telepíteti, és erőt, energiái nem kímélve dolgozik a monori bor- és étkezési kultúra megismertetésén.


A Monor Környéki Strázsa Borrend tagja, a 2008 végén alakult Monori Borút Egyesület alapító és vezetőségi tagja. Egyesülete eredményes pályázatokon szerzell forrásait a pincefalu szépítésére, bemutatására, ismertté tételére fordítja, rendezvényeket, fesztiválokat szervez. Legismertebb a Jégvirágtól borvirágig, ami 2009. óla kerül minden évben megrendezésre.


Kugel György - munkatársaival - részi vett a Borvidékek Hétvégéjének megszervezésében, a Strázsahegyi Tekerő Amatőr Terep Kerékpárverseny, a Strázsahegyi Kavaró Sütö-Főzö Fesztivál, az Ezer Pince Szőlészeti és Borászati Tanösvény, a piros "+" jelzésű (Péteri ló -Felsölarkasd) és a piros "■" jelzésű (Monor vasútállomás - Szent Orbán tér) turistaútvonalak kitalálásában és létrehozásában. Cége. a B & K Kft ezekhez mindig önzetlenül biztosította az informatikai hátteret.


Az egykori Kele pincét felújította és kibővítette, létrehozva a KultPincét, ahol munkatársaival létrehozták „a bor, a gasztronómia és a kultúra találkozóhely "-ét. Céljaiknak megfelelően monori vagy monori kötődésű művészeknek (Kiss Adél festőművész, Pleszkán Écska bábkészítö) kiállítási, a Monori Strázsák Néptáncegyüttesnek fellépési lehetőséget teremtenek. Részt vesznek a Múzeumok éjszakája programsorozatban. Létrehozták a Monori BORTÁRS Filmfesztivált.

Kugel György személyesen részt vett a Gyöngyöt az embernek című film szervezésében. Részt vett a Magyarországi Pincefalvak Szövetségének megalakításában. A szövetségben most azon munkálkodik, hogy a pincefalvakat (köztük a Strázsa-hegyi pincefalut) hungarikummá nyilvánítsák.

Kéri András - Mc Columbo

A Brains és az Irie Maffia zenekarok frontembere, MC-je. Egyedi orgánuma és jamaicai angol nyelvű szövegei miatt (ahogy a szakma nevezi); "ö az egyetlen tiszteletbeli fehér jamaicai Magyarországon".

1984. június 5-én született. Gyerekkorát Monoron töltötte. Tagja volt a Kossuth Lajos Általános Iskola énekkarának, emellett a monori Zeneiskolába járt, ahol klarinétozni tanult. Évekig zenélt a térségi Gerje fúvószenekarban. Zenei vénáját Nagypapájától örökölte, aki maga is zenész volt.
Még kis kamaszként, barátjával, a szintén monori (Szőke Gáspárral) kezdett rapelgetni. Formációjuk, a Mad Run rövid pályafutásának eredménye egy Fila Rap Jam elődöntő és előzenekari fellépés Deák Bili Gyula előtt a Monori Művelődési Házban. Andris tényleges zenei pályája 2000-ben indult be az akkoriban alternative zenekarokat, és előadókat felkaroló Tilos Rádióval.
DJ Palotai szárnya alatt rengeteg rutint szerzett. Ezt a Minimalheadz, majd a Gimmeshot csapat követte. Andris pár barátjvai 2004-ben Monoron szerveztek egy könnyűzenei rendezvényt (Palotaival, Czadikkal) a "Planéta China" kulturális Egyesület neve alatt. 2005-ben alakult meg az Irie Maffia, 2007-ben pedig a Brains zenekar tagja lett.
Andris családja, gyerekkori barátai sosem hagyták elszakadni szülővárosától. Fellépéseken, interjúk alkalmával mindig megemlíti, hogy honnan származik és ez neki mennyire fontos. Monor nevét tízezrek hallják minden koncert végén, és ezrek olvassák, hallják az interjúkban. Általa Monor város neve felkerült a hazai könnyűzene térképére. Életének minden meghatározó pillanata Monorhoz kötődik, felesége (Kampfl Ágnes) szintén monori.
Sikerei, elismerései igazolják, hogy Monorról is indulhat karrier. Eddigi pályafutása követendő példa lehet minden monori, vagy Monoron tanuló fiatal számára, Andris megmutatta, hogy akármilyen kis településről, vagy iskolából, zeneiskolából indul az ember, ha tehetsége szorgalommal, és kitartással párosul, nincs lehetetlen!

Zenekarok, jelentősebb hazai, illetve külföldi fellépések, díjak, jelölések:

Irie Maffia:
Mérföldkövek, diszkográfia

2006:

Megjelent a Maffia első kiadványa Geller EP címmel, melyet az egyik legnevesebb európai reggae/dancehall kiadó, a német Germaica Records is gondozásába vett.

2007:

A zenekar 120 európai előadó közül közönségszavazással lehetőséget kapott, hogy részt vegyen az olasz Rototom Sunsplash fesztivál tehetségkutatóján, melyen a házigazdák mögött második helyen végzett.

Decemberben megjelent a zenekar első albuma Fel A Kezekkel! címmel, szerzői kiadásban.

2008:

Tavasszal a magyar MTV bemutatta a zenekar első klipjét, amit a Hands In The Air című számra készítettek.

 A Maffiát felkérte az A38 Hajó csapata, hogy az általuk szervezett amszterdami My City Budapest kulturális napok keretében adjon koncertet a Melkwegben.

 Az MR2 Petőfi rádió az Irie Maffiát delegálta az olaszországi Roveretoban az első világháború végének 90. évfordulója alkalmából európai közszolgálati rádiók által megrendezett fesztiválra, hogy képviselje Magyarországot.

2009:

Megjelent a zenekar második albuma "What's My Name?!" címmel, a Shiftin' Gears Records kiadásában.

2011:

Megjelenik a zenekar újabb kiadványa: The Beast EP

2013:

Harmadik albumuk is megjelenik, "Nagyon jó lesz" címmel

2015:

A zenekar 10 éves fennállását ünneplő album nemes egyszerűséggel a "10" címet viseli.

Jelentősebb fellépések:
Rototom Sunplash_(Udine, Olaszország) - 2007, 2008
Dermot feat. Columbo - Hungary számuk szerepel a Zuhanórepülés c. magyar filmben - 2007
My City Budapest (Amsterdam, Hollandia) - 2008
Sentiero Di Pace.(Path Of Peace) Festival (Rovereto, Olaszország) - 2008
Irie Maffia: System failure számuk szerepel 9 és 34 randi c. magyar filmben 2008.
Müpa - 2010.
Müpa -2012.
Irie Maffia: yah Watching c. száma szerepel az -Argo 2 c. magyar filmben - 2015
New York - mini turné 2015.
Sziget Fesztivál - nagyszínpad 2015. / a Sziget Fesztivál ez évi himnusza, az Irie Maffia Easy As One Two
Three című száma lett./
Hey, June! Fesztivál - Müpa - 2015.
Augusztus 20. Budapest, Monor - 2015.


BRAINS

2007-ben csatlakozott az együtteshez Andris - MC Columbo. Vele készült el a 2008-as Top Shotta album. 2010-ben csatlakozott hozzájuk Lukács Levente (billentyűs) és Ujj Zoltán (dobos). 2011-ben ezzel a formációval hozták létre eddigi legsikeresebb albumukat a Refresh the Style című albumot, amit "Az év hazai elektronikus zenei produkciója" kategóriában Fonogram díjra is jelöltek.

Diszkográfia

2008 Top Shotta
2011 Refresh the Style
2013 Full range
2014 Superheroes
2015 Stand Firm


Díjak, jelölések:

Fonogram díj jelölés 2014.: Az év hazai elektronikus zenei albuma vagy hangfelvétele
-BRAINS - Refresh the Style

Fonogram díj jelölés 2015.: Az év hazai elektronikus zenei albuma vagy hangfelvétele
- BRAINS - Superheroes (Beats Hotel Records)