2011

Jámbor Miklósné a Monori „Közös Út” Cukorbeteg Egyesület vezetője.
Jámborné Julika az egyesület megalakulása óta részt vesz a munkában, 11 éve pedig a vezetője is. A város egyik legaktívabb és legnagyobb létszámú civil szervezete a Cukorbeteg Egyesület. Munkájuk igen szerteágazó, hiszen a közös kirándulásokon túl, havonta szerveznek előadásokat, gondoskodnak a cukormérők javításáról, vagy cseréjéről. Az idős, beteg embereket segítve, a gyógycipők készítése érdekében, megszervezik, hogy helyben vegyék le a méreteket, ne kelljen utazgatni ezért. Folyamatosan szervezik az orvosi előadásokat, hiszen a cukorbetegséget a betegeknek saját maguknak kell megtanulni kezelni, a gyógyszerezéstől kezdve a megfelelő táplálkozásig.
Jámbor Miklósné tevékenysége során mindig a megelőzésre helyezte a hangsúlyt, ezért a városi rendezvényeken kis csoportjával szűrővizsgálatot végeznek, és tanácsokkal látják el az arra rászorulókat. Munkáját önzetlenül, ellenszolgáltatás nélkül végzi, miközben saját maga is cukorbeteg.
Jámbor Miklósné a város lakóiknak egészsége érdekében végzett munkájáért kapta az elismerést.

Kafka István vállalkozó a Monori Hegyessy Nyerges Hotel tulajdonosa, aki 1980 óta él Monoron. Feleségével 1983-ban nyitotta meg a Nyerges Hotelt, majd az 1990-ben elvégzett bővítéssel, létrehozták Közép-Európa legnagyobb nádfedeles szállodáját.
A jó minőségű szolgáltatásai, az itt rendezett sikeres konferenciák, tanfolyamok és egyéb rendezvények, Monor város nevét nem csak Magyarországon, de szinte egész Európában ismertté tették.
Kafka István gazdasági tevékenysége, életvitele, a monori vállalkozók példájává vált, de a karitatív munkájával is kitűnt. Alapító tagja, majd elnöke lett a Monori Lions Clubnak.
Munkája során mindig a minőségi szolgáltatásokra, új fejlesztésekre, beruházásokra törekszik, mint például a szálloda területén létrehozott termálfürdő, vagy az ugyanitt kialakított kistérségi lovas centrum.
Kafka István az eddig végzett munkájával, emberi magatartásával érdemelte ki a kitüntetést.

Monori Strázsák Néptánc Egyesület, akik tavaly ünnepelték fennállásuknak 15. évfordulóját.
A monori József Attila Gimnázium diákjaiból, 1995-ben alakult a néptánccsoport, Laza István vezetésével. Fennállásuk ötéves évfordulóján vették fel a Monori Strázsák Néptáncegyüttes nevet, majd öt év múlva egyesületté alakultak.