2005

Dr. Simon Gyula

nyugalmazott magyar-olasz szakos gimnáziumi tanár, műfordító, tudományos kutató

Általános iskolai tanulmányait Vitnyéden kezdte 1949-ben, majd Győrben 1949-51 között teológus elékészítő tanfolyamot végzett. 1951-53 között a Soproni Berzsenyi Gimnáziumban folytatta a tanulmányait. 1953-57-ig Budapesten az Eötvös Lóránd Tudomány-egyetem olasz tanszékén tanult és szerzett tanári diplomát. 1972-ben védte meg doktori disszertációját.
Tanári pályafutását 1957-ben a monori József Attila Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskolában kezdte és magyar-olasz szakos tanárként nyugdíjazásáig itt tanított. Időközben volt a gimnázium igazgató helyettese, 1988-93 között a gimnázium igazgatója.

Egyetemista korától elkötelezetten foglalkozott az olasz irodalom meghatározott egyéniségeinek életével és munkásságával. Egyik fő műve: Az Eszeveszett Orlandó, amely 1994-ben látott Magyarországon először napvilágot. Ez a kétkötetes fordítás 1200 oldalon 46 éneket tartalmaz.
Az azóta eltelt 11 év alatt újabb fordításai és tanulmányai jelentek meg. Több egyetemi előadásra is meghívást kapott. Eddig megjelent főbb fordítói munkái: Francesco Petrarca: Dalos könyv, Carducci: Barbár ódák, Ludovico Ariosto: Öt ének, valamint olasz nyelvkönyvet írt a gimnáziumok 3-4 osztálya számára. Jelenleg is több előkészületben lévő műve van, pl.: Olasz irodalomtörténet a XV-XVI. században, valamint több versfordítás.
1995-ben Pest Megye Önkormányzatától tudományos díjat kapott.
Dr. Simon Gyula az első magyarországi fordító, aki az olasz irodalomból ilyen nagy terjedelmű munkák fordításával foglalkozik.

Sziklai Kinga

zeneiskolai igazgató, fuvolaművész

Általános iskolai tanulmányait a jelenlegi Nemzetőr Általános Iskolában folytatta. Már gyerekkorában megmutatkozott a zenei tehetsége, hiszen már négy évesen tudott zongorázni és kottát olvasni.
Zenei tanulmányait hét évesen a monori zeneiskolában kezdte. Tanárai Steidl Imre és Budai Imre voltak.
A budapesti zenei konzervatórium után a debreceni Zeneművészeti Főiskola fuvolatanári szakára nyert felvételt. Innen átjelentkezett a budapesti intézménybe, diplomáját Csetényi Gyula és Kovács Imre irányítása alatt szerezte. Kiváló eredményei alapján a diplomája mellé azonnal fuvola és zongora előadóművészi engedélyt is kapott.
Első munkahelye az albertirsai Zeneiskola, ahol fuvolatanárként dolgozott.
1995-ben Monoron létrehozta a Sziklai Magán Zeneiskolát, amely jelenleg is alapítványi formában, kiválóan működik. Zenét tanít a Jászai Mari Általános Iskolában is, kollegáival folyamatosan látogatja a monori óvodákat, és zenei foglalkozásokkal segítik az óvodapedagógusok munkáját.
Számos monori és vidéki kulturális rendezvényen szerepel tanítványaival. Rendszeresen részt vesz jótékonysági hangversenyeken.
A monori zenei életet reprezentálva tanítványaival évente részt vesz az országos fuvolás találkozón.
1996-ban szervezte meg először, az azóta már hagyománnyá vált, advent utolsó vasárnapján megrendezésre kerülő jótékonysági karácsonyi hangversenyt, amelyen személyes közreműködésének eredményeképpen Mocsári Károly, Monor város díszpolgára, a Franciaországban élő zongoraművész is minden évben fellép.