Önkormányzati tulajdonú óvodai ellátást nyújtó intézmények fejlesztésének támogatása Pest megyében

Bajcsy Óvoda építése Monoron

Monor Város Önkormányzata 300.000.000 Ft támogatást nyert a PM_OVODAFEJLESZTES_2017/11 számú pályázatán. Ehhez 15.998.860 Ft önerőt biztosít. Így a projekt költségvetése összesen 315.998.860 Ft.

A pályázat célja egy új, 3 csoportos, különleges kialakítású óvoda megépítése. Monor Városában erre különösen nagy szükség van, hiszen jelenleg a városban 5 óvoda üzemel teljes kihasználtsággal, teljes feltöltöttséggel. Az új óvoda a Petőfi Óvoda tagintézményeként fog működni 2020. szeptember 1. napjától, így a fejlesztés nem eredményezi új OM azonosítóval rendelkező intézmény létesítését. Az új óvoda 66 gyermek számára biztosít helyet. Az óvoda helyszínének kiválasztásában fontos szerepet játszott, hogy az új óvoda a városnak egy lefedetlen részén épüljön, amitől mindegyik intézmény többé-kevésbé távol helyezkedik el. A Bajcsy-Zsilinszky utcában lévő, korábban iskolai feladatokat ellátó, üresen álló épület telke erre pont megfelelőnek bizonyult. A megfelelő méretű udvar biztosítása érdekében az önkormányzat megvásárolta az egyik szomszédos ingatlan egy részét is, így összességében egy 2220 m2 alapterületű 100%-os önkormányzati tulajdonú ingatlan jött létre. Az új óvoda épületének bruttó alapterülete: 658,64 m2, ebből hasznos alapterület 597,9 m2.

Az új épület megépítését megelőzte a régi általános iskolai épület elbontása, annak alapjának felszedése is. A terveknek megfelelően az épületben 3 csoportszoba, tornaszoba, logopédiai foglalkoztató, orvosi szoba és melegítő konyha kerül kialakításra, továbbá a szabványban rögzített további kötelező helyiségek. Továbbá udvar, játszóudvar, kerítés kialakítása, fejlesztése és kerékpártároló elhelyezése valósul meg. Az óvoda az épület rendetetéséből és funkcionális igényeiből adódóan a környező lakóépületekhez képest nagyobb alapterületű, földszintes kialakítású. Az épület két oldalán, egymástól elválasztva egy-egy szabadtéri bejárat lesz kialakítva a belső udvar felé. Az új épület a szabványokban rögzített, akadálymentesítéssel készül, főbejárata és az udvarra való kijárás szintkülönbség nélküli kialakítású, emellett az épületen belül küszöb nélküli ajtók kerülnek beépítésre, a szükséges méretű előterekkel.

Az épület sajátossága a felmenő teherhordó szerkezete, amelyet rétegragasztott tömör fa panel elemek (CLT szerkezet) alkotnak. Ezen szerkezetek könnyen és gyorsan építhetők, továbbá nagyon jó energetikai tulajdonsággal rendelkeznek, így a fenntartás is gazdaságos lesz. Az általános szemlélettel ellentétben tűzvédelmi szempontból is teljesen biztonságos, a szabványok és katasztrófavédelem által meghatározott szigorú kritériumoknak maradéktalanul megfelel. A lucfenyő-elemekből készült szerkezet nem csak anyagának fizikai tulajdonságaival, de megjelenése miatt is képes kellemes légkört biztosítani a benne tartózkodó dolgozók és gyerekek számára. A szociális és hidegburkolattal nem ellátott kiszolgáló helyiségekben a CLT szerkezeten gipszkarton előtétfalak kerülnek rögzítésre, melyet a padlóhoz hasonlóan PVC lemezekkel borítanak. Az öltözőként is funkcionáló előtérből a padlóburkolaton egyedi, vidám megoldásként színes lábnyomok tartanak a három csoportszobához. A tetőszerkezet állókorcos bádogfedést kap, a födémet és homlokzatot az energetikai kritériumoknak megfelelően jellemzően 12-20 cm vastag kőzetgyapot szigeteléssel látják el. A területrendezés keretében új fákkal, cserjékkel valamint fűvel ültetik be az udvart, az épület körül pedig simított bazaltbeton járófelületek készülmek.

 

A projekt befejezésének ideje: 2020. január 24.