2004

Topál Józsefné (sz.: Gyöngyös, 1941. március 29.) ny. biztosítási üzletkötő

Topál Józsefné 1952 óta él Monoron. Általános iskolai tanulmányait 1955-ben itt fejezte be az Ady úti Általános Iskolában. 1959-ben a monori József Attila Gimnáziumban jelesre érettségizett. 1959-től 1976-ig az OTP monori fiókjában helyezkedett el, pénztáros, pénztárellenőr és hitelügyintéző munkakörben. 1976-tól 1988-ig, nyugdíjazásáig, biztosítási üzletkötőként az Állami Biztosító monori fiókjánál dolgozott. Jó munkájáért 1981-ben miniszteri dicséretet kapott.

Az elmúlt évtizedekben sok társadalmi munkát végzett: 12 évig volt népi ülnök, majd társadalmi pártfogóként fiatalkorúakkal foglalkozott, ennek érdekében másfél éves tanfolyamot végzett el a Pszichiátriai Klinikán. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat monori szervezetének 1990-től alapító tagja, ahol 1997-től vezetőként végzi karitatív társadalmi munkáját. 1957-től a Pest Megyei Hírlapban cikkei és riportjai jelentek meg.

A kitüntetés indoklása: „Több éven keresztül az Állami Biztosító alkalmazottjaként dolgozott a városban élő emberekért. Mint a Máltai Szeretetszolgálat helyi vezetője, mindig másokért, az elesettekért, a bajbajutottakért dolgozott és dolgozik a mai napig is. Intézi mindazoknak a mindennapos ügyeit, problémáit, akik erre önállóan képtelenek. Segít a szegényeken, ő maga is gyűjti az adományokat. Nagyobb természeti katasztrófák idején, legyen az hazánkban, vagy külföldön, itt helyben szervezi a gyűjtőakciókat a károsultak megsegítésére. Több éve hagyományosan novemberben megszervezi a jótékonysági színházi előadást, melynek teljes bevételét a rászorultak karácsonyi ajándékozására fordítja. Segítőkészsége, emberiessége, egyszerűsége a város minden polgárának példát mutathat.”

Dr. Varga János (sz.: Farmos, 1941. június 19. ) ny. főállatorvos

Általános iskolai tanulmányait Farmoson végezte, majd 1955-től a ceglédi Mezőgazdasági Technikumban folytatta, ahol 1959-ben mezőgazdasági technikusi oklevelet szerzett. 1959-64 között Budapesten, az Állatorvostudományi Egyetemen tanult és szerzett állatorvosi diplomát. 1964-65-ben Cegléden állatorvos gyakornok. 1965-től a Monori Állami Gazdaság állatorvosa, 1980-tól főállatorvosa. 1987-től kerületi fő-állatorvosként dolgozott Monoron. 2002-től nyugdíjasként él városunkban.

1975-90 között Pest megye 7. sz. választókerületének országgyűlési képviselője. A Monori Sportegyesület (MSE) elnökségi tagja 1977-92 között, illetve alelnöke 1990-94 között. 1990-94 között a Pest Megyei Állatorvosi Kamara elnöke, 1993-tól 1996-ig a Magyar Állatorvosi Kamarák Szövetségének elnöke, 1996-tól 2004-ig a Pest Megyei Állatorvosi Kamara felügyelő bizottságának elnöke. Tagja a monori Gazdakörnek, alapító tagja a 2000-ben alakult Monor Környéki Strázsa Borrendnek. A TIT monori járási szervezetének 8 évig volt elnöke. A Monori Sportegyesület Birkózó Szakosztályában szakosztály-vezetőként hosszú ideje tevékenykedik, ezért a társadalmi munkájáért az egyesület Aranydiplomával tüntette ki.

Munkássága elismeréséül két alkalommal kapta a „Mezőgazdaság Kiváló Dolgozója” miniszteri kitüntetést, és a Magyar Agrártudományi Egyesület „Szocialista Faluért” kitüntetését is megkapta.

A kitüntetés indoklása: „Aktívan részt vett a közéletben, három cikluson keresztül Monor országgyűlési képviselője volt. Ezen idő alatt indult meg Monor látható fejlődésének első része, kiépült a víz- és gázhálózat, a település városi rangot kapott. Megépültek a Németh Ágoston, valamint a Kiss Ernő utcai lakótömbök, és a Pozsonyi utcai lakótelep. Több mint 10 évig volt Monor és monori kerület főállatorvosa, de a helyi MSE alelnökeként is tevékenykedett éveken keresztül.”

Darázsi Gábor és Darázsi Zsolt rally versenyzők

A kitüntetés indoklása: „Darázsi Gábor és Darázsi Zsolt megosztva kapták az elismerést. Mindketten Monoron születtek, itt is élnek, és mindketten a rally szerelmesei. Gábor, Palik László csapatában indult 2002-ben az Egyiptom Rallyn, de 2003-ban teljesülhetett a nagy álom és részt vett a Párizs – Dakar Rallyn, ahol az 52. helyen futottak be a célba. Az újoncok között viszont az 5. hely lett az övéké. 2004-ben is indult a csapatban, de a technika ördöge közbe szólt, így idő előtt kellett befejezniük a versenyt. Zsolt már a 2000-es Párizs – Dakar Rallyn, mint a Szalay Team szerelője, aktív részese volt a versenynek. Az ő tervei alapján készült a versenyautó futóművének nagy része. 2004-ben már mint a versenykamion sofőrje, a 9. helyen futott be a célba. A két testvér kiemelkedő sportteljesítményével vitte városunk nevét a nagyvilágba.”