Elkészült a Kis-tó fenntarthatóságáról szóló szakértői jelentés

2017. december 4., hétfő, 08:12

A nyári időszakban rendszeresen érkeztek lakossági bejelentések az önkormányzathoz, hogy erős és kellemetlen szaghatás tapasztalható a Kis-tó környékén. Többszöri helyszíni szemle után úgy döntött a város képviselő-testülete, hogy szakértő véleményét kéri a Kis-tó általános állapotáról és a hosszú távú fenntarthatóság érdekében.

A most elkészült, részletes és valóban sokoldalú jelentés megvizsgálta a tó kialakulásának történetét; elemezte a jelenlegi ökológiai állapotot, vízmérleget; és megoldási javaslatokat is tett. Az elemzés rámutat, hogy a Kis-tó jelene leginkább az időjáráson és a megfelelő mennyiségű csapadékon múlik, a jövője azonban kérdéses. A vízpótlás hiánya mellett jelentős probléma a nagy mennyiségű iszap – bár a felújításkor végzett kotrás ezen sokat segített – valamint a vízben található növekvő mennyiségű szerves anyag.

A fotót Szabó Krisztina készítette, mely 2016. októberben a Hónap képe volt

A megoldás és a hosszú távon javuló vízminőség egy tényezőn múlik: a vízmennyiség és a szerves anyagok arányának javításán. Ehhez rendszeresen több vizet kell juttatni a tóba, vagy ki kell kotorni a szervesanyag tartalmú iszapot. Természetesen mindkettőnek vannak előnyei és hátrányai is. Ezeket Önök is elolvashatják, hiszen a részletes elemzés teljes terjedelmében olvasható városunk honlapján, az alábbi linkre kattintva: Kistó szakvélemény.

A lakosság és a Tavas park látogatói is sokat tehetnek a tó állapotának javítása érdekében. A jelentés kiemeli, hogy „megdöbbentő volt a szemét mennyisége”. A város egyes részein szinte alig szemetelnek a járókelők, ehhez képest a Kis-tó egyes részei szeméttelepnek tűnnek – a kihelyezett szeméttárolók ellenére is. Emellett a vízimadarak etetése is növeli a tó szerves anyag tartamát és a mocsarasodás felé tereli a tavat. A város vezetői is keresik a megoldást, azonban együtt kell vigyáznunk erre a természeti értékünkre!