Az iskolakezdés veszélyeire figyelmeztetnek a rendőrök

2019. augusztus 28., szerda, 15:43
2019. szeptember 2-án kezdetét veszi a 2019/2020. tanév. Az iskola újrakezdésével új és régi barátok, közösségek várnak mindenkit, azonban az odafigyelés, az óvatosság, a biztonság fontossága a régi marad!
Néhány jótanács, hogy a tanév sikeres, örömteli és biztonságos legyen:
- Az iskolába menet, illetve hazafelé a közlekedési szabályokat minden esetben be kell tartani! Olyan útvonalon közlekedj, melyet a szüleiddel már bejártál, és amely lehetőleg nem elhagyatott, kihalt. Minden esetben a jól kivilágított, ismert és biztonságos útvonalakat használd!
- Értékeidet (pl.: mobiltelefon, készpénz stb.) soha ne tartsd szem előtt, jól látható helyen hiszen ez szemet szúrhat rossz szándékú embereknek.
- Ismerd szüleid elérhetőségét, telefonszámát, hiszen ha gond adódik, Őket mindig el kell érned. Amennyiben később indulsz haza az iskolából vagy programot szervezel magadnak, értesítsd szüleidet, hiszen ők időre várnak haza.
- Soha ne szállj be idegen autójába, ne kísérj el senkit még rövid ideig se csak azért, mert például megmutatsz neki egy útvonalat.
Fontos!
- Az erőszak soha nem old meg problémát! Játékból, viccből vagy csak a diáktársak előtti „menőzésből” sem szabad a másik embert sem tettleg, sem szavakkal vagy az interneten keresztül bántani, megalázni. Ezeknek súlyos következményei is lehetnek.
- Az Interneten nem minden az, aminek látszik. Hasznos dolog, de nagyon sok veszélyt is rejt. Légy óvatos a közösségi oldalak használatával. Soha ne add meg a neved, a címed, a személyes adataidat, mert ezzel visszaélhetnek, akár zaklathatnak.
- Fontos tudnotok, hogy az általános iskolák többségének van iskolarendőre, aki rendszeres kapcsolatot tart az intézmény vezetőségével, a diákokkal. Meghívás esetén jelen lesz a jelentősebb rendezvényeken (tanévnyitó, tanévzáró, fogadóóra, szülői értekezlet). Az iskolarendőr nevét, elérhetőségét a programban résztvevő iskolákban plakáton teszik közzé. Ha problémátok, kérdésetek van, bátran forduljatok hozzá!
Sikeres, biztonságos tanévet kívánunk!
Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztály