Támogató aláírásgyűjtés a kisebbségben élő magyar közösségekért

2018. március 26., hétfő, 08:57

A monori Bethlen Gábor Erdélyi Kör és az Erdélyi Körök Országos Szövetsége is csatlakozott azon szervezetekhez, akik a az európai kisebbségvédelmi kezdeményezés támogatására buzdítanak.

A határon túl élő magyar közösségeket jogsértések sora éri manapság is. Annak ellenére, hogy közel 50 millióan tartoznak valamely őshonos nemzeti kisebbség, az Európai Unióban nincs átfogó kisebbségvédelmi szabályozás. Európában – a 47 államban – összesen 340 történelmi kisebbség él, létszámuk meghaladja a 100 milliót - minden hetedik európai polgár valamely történelmi kisebbség vagy etnikum tagja.

A Minority Safe Pack, azaz Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezés célja, hogy az Európai Bizottság fogadjon el konkrét jogi szabályozást a nemzeti és nyelvi kisebbségek védelme érdekében. Ha a kezdeményezés nyomán elegendő mennyiségű aláírás gyűlik össze, az segíthet a határon túl élő magyar testvéreink helyzetén is. A szervezőknek 2018. április 3-ig (a húsvéthétfő utáni napig) kell összegyűjteniük legalább egymillió aláírást hét uniós tagállamból.

Nekünk csak egy aláírás, a kisebbségek számára azonban reménysugár a Minority Safe Pack, ugyanis a kezdeményezés jelenleg az egyetlen olyan eszköz, ami segíthet abban, hogy a nyelvi és etnikai jogaik gyakorlásában akadályozott, hátrányosan megkülönböztetett nemzeti kisebbségek számára az Európai Unió védettséget biztosítson.

A kezdeményezéshez papíralapon, illetve online is lehet csatlakozni a www.jogaink.hu oldalon keresztül. A nyomtatható aláírási ív is a www.jogaink.hu oldalról tölthető le, amit postai úton a „Rákóczi Szövetség 1255 Budapest, Pf. 23” címre lehet eljuttatni.