Felhívás árkok, átereszek tisztítására

2017. május 26., péntek, 11:08

A Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Monor Katasztrófavédelmi Kirendeltsége felhívást adott ki a vízelvezetők karbantartására, a várható vízkárok megelőzése érdekében. Az ingatlanokkal határos árkok karbantartása, a vízelvezetés biztosítása lakossági feladat.

A köztisztasági rendelet alapján az ingatlan oldalhatárai és a közúti gépjármű közlekedésre szolgáló szilárd burkolatú út közötti, kiépített vagy kiépítetlen terület gondozásáról, tisztán tartásáról, a nyílt árok és annak részei (csapadékvízgyűjtők, ingatlanhoz tartozó összefolyók, kapubejárók átereszei) takarításáról, az ezeket érintő növények vágásáról, összegyűjtéséről és a csapadékvíz zavartalan lefolyását akadályozó anyagok és más hulladék eltávolításáról az ingatlan tulajdonosának vagy használójának kell gondoskodnia.

A katasztrófavédelmi felhívás arra figyelmeztet, hogy a vízkárok megelőzése érdekében az ingatlantulajdonosok és -használók tegyék meg a szükséges intézkedéseket a csapadék- és belvízelvezető rendszerek, árkok, patakok karbantartására, tisztítására. A munkálatok mielőbbi megkezdése a várható heves nyári esőzések, esetleges áradások miatt fontos. Az árkokból, patakmederből és a mederoldalból (partfal) az oda nem való növényzetet (gazok, cserjék, stb.), egyéb törmeléket el kell távolítani, a víz szabad útját biztosítani kell.