Megemlékezés a Kommunista Diktatúra Áldozatainak emléknapja alkalmából

2017. január 25., szerda, 08:05

Több éves hagyomány, hogy Monoron is megemlékezést szerveznek a kommunista rezsim áldozatainak emlékére a Petőfi Sándor utca 9. szám előtt található „málenkij robotra” elhurcoltak emléktáblájánál. Idén a hivatalos emléknap előtt egy nappal, február 24-én 15 órától várják az érdeklődőket a szervezők.

A kommunista diktatúrák halálos áldozatait világszerte 100 millióra becsülik, Közép-Európában a számuk elérte az 1 millió főt. Ennyi emberi élet veszett oda éhínségben, kényszermunkatáborban, vagy kegyetlen kivégzés által. Az Országgyűlés 2000-ben életbe lépett határozata szerint minden év február 25-e a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja. 1947-ben ezen a napon tartóztatták le jogellenesen Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát a megszálló szovjet hatóságok. Ezt követően a Szovjetunióba hurcolták, ahol a mentelmi jogától megfosztott képviselő kilenc évet töltött börtönökben és munkatáborokban.

Monoron ebből az alkalomból Zsombok László polgármester mond emlékbeszédet. Továbbá egy munkatábort megjárt, monoriak által jól ismert túlélő, Kaldenekker Feri bácsi emlékeit hallgathatják meg az érdeklődők. Várjuk Önöket, hogy méltó módon tisztelegjünk az áldozatok emléke előtt!